Efter förra årets resa ville vi alla tre tillbaka till vackra Slovenien. Vi bestämde oss för att försöka komma iväg även 2017 och runt samma tid på säsongen. Och så blev det, plötsligt stod vi där med spöna riggade för en veckas fiske framför oss. 

Väderprognoserna lovade värme, sol och vindstilla dagar ena stunden. Medans i nästa stund regn, blåst och kyla. Inte mycket att göra åt utan man får ta och anpassa sig för alla möjliga situationer när man planerar en resa såpass långt fram i tiden. 

Älvarna var fortfarande höga efter förra veckans regnoväder. Men de var fallande och började klarna upp. Vi började därför vårt fiske i ett litet biflöde, Baca som mynnar ut i älven Idrija. Vi började högt upp, där var vattnet kristallklart. Oskar lyckades i något av de första kasten lura en vacker regnbåge på en liten nattsländepuppa. Jag och Emil hade det svårare, vi fiskade på hela dagen i det fina vädret utan att lyckas fånga något. När skymningen kom bytte vi plats och fiskade i Idrija, där hittade jag ett gäng fiskar i en djuphåla och landade då ganska snabbt 3 regnbågar och en barbel. 

Det kändes ovant till en början att kasta och presentera våra flugor för skygga fiskar. När vattnet är klart och fisken försiktig så kör vi med väldigt långa och tunna tafsar. 15fot eller längre och tafstjocklekar mellan 0,10mm - 0,14mm för torrflugfiske. Den långa 15 fotstafsen är i nylon och sedan skarvar vi den med en bit (0,5m) fluorocarbon förlängning. Det gör att nylonet flyter fin i ytan men den sista delen fluorocarbon sjunker och lmnar ingen avtryck i ytfilmen fram till den lilla torrflugan. 

När man väl får till kasten och tekniken så fiskar man väldigt effektivt med torrfluga. Vi hade kläckningar av alla möjliga typer av sländor, dagsländor, nattsländor. Även om det kläckte rejäla typ danicor så var det bara små ljusa sländimitationer som fungerade bäst. Själv fiskade jag mycket med en slända jag köpte på Soca Fly. Den var ljusgul i kroppen och hade enbart mörka cdc vingar och tre stjärtspröt. Inget hackel vilket gjorde att flugan hängde precis i ytfilmen som en kläckande slända. 

Detta va min första torrflugefångade regnbåge på denna resan. En liten hjorthårs caddis i storlek 16 som fridriftade ner mot den vakandes fisken försvann i en djup virvel.  Fantastiskt vackra fiskar!

Idrija är en väldigt varierad älv. Den rinner genom svåråtkomlig terräng, genom snårig skog och ängar men också genom små samhällen. En klockren torrflugeälv där man kan gå och leta fisk innan man kastar ut flugan. 

Vi var alla väldigt taggade på torrflugefisket men i år hade vi alla tagit med oss sjunklinor och stora streamers för att testa detta ordentligt och kanske lura en av Sloveniens stora Marmorata öringar. Streamerfisket är sjukt effektivt och man har mängder med kontakter av stora som små fiskar. Det spelade nästan ingen roll hur stora flugor man körde med, fisken hugger ändå. Stora Sculpins med Zonkervinge fungerade fint. Vita, svarta och bruna var giftiga. Hade man förljen eller hugg på en svart så kunde man snabbt byta till en likadan fast vit, då small det till hårt!

På mitt streamerspö körde jag med en SA Sonar lina, Int, sjunk 3, Sjunk 5. Den fiskade helt perfekt i detta vatten. Fisken nedan såg jag komma från flera meters avstånd och sög i sig min svarta zonkerfluga precis framför mina fötter!

Oskar fiskar på en stor marmorata öring som han och Emil såg simma i det mycket grunda vattnet. 

Senare på kvällen samma dag lyckades Oskar lura upp en rejäl Marmorataöring till ytan för att suga i sig en liten klinkhammer.

En av de galnaste fajterna under resan var en regnbåge som klippte min lilla dagslända bara några meter ifrån mig. De nvar helt galet stark och stack uppströms och tog hela linan och en bra bit ut på backingen i den första rusningen. Den stångar tungt långt bort och jag ser den gå upp bland grenar långt därborta. Plötsligt känner jag att linan slaknar och jag är övertygad att jag tappat fisken. Jag börjar veva in linan besviket medans jag pratar med Emil som står och plåtar. Fasen också att jag tappade den säger jag och plötsligt drar det till i linan igen, vafasen den är kvar?? Jag är osäker på om det var samma fisk eller om det kanske bet på en ny fisk.. galen fajt iaf med långa rusningar och flera hopp!

Vägarna i Slovenien är kul att köra men man får passa sig, dels för att man sitter typ förtrollad och tittar ut över det vackra landskapet och för att folk kör som galningar här. De lokala är duktiga och känner till vägarna men det är darrigt när stora timmerbilar försöker köra om en på de smala vägarna i hög fart.. 

Alltid kul att ta sig ut på broarna och spana efter fisk. Ett par gånger såg jag rejäla marmorata öringar som var 1m+

Vattnet är fortfarande mjölkigt färgat men ändå var det inga problem att spana efter fisk. Här simmar en fin regnbåge längs andra sidan vid stranden och sippar små sländor i ytan.

Emil tog sig ner i position och lade några kast medans jag och Oskar stod kvar på klippan och kollade på.

Så jäkla coolt att se fisken bli intresserad och rusar fram och klipper flugan!

Efter lite vila piggnar regnbågen  till och simmar kvickt iväg ner i älven igen. 

Vissa dagar växlade vädret med regn och solsken. Men det påverkade knappt fiske alls fisken var aktiv hela dagarna ändå. 

Ännu en streamer som blev klippt i strömmen. Regnbågarna hugger stenhårt i våra streamers och det är inte lönt att gå ner i tjocklek på tafsen. Vi körde 0,26-0,30 i tafstjocklek. 

Oskar fiskar på en fin regnbåge som stod precis nedanför den stora trädroten.

Vi träffade verkligen helt rätt denna gången. Under hela vår vecka så sjönk älvarna hela tiden. Även om det regnade vissa perioder och på kvällarna så påverkade det inte något negativt direkt. Flödet fortsatte att sjunka ändå. Det enda tråkiga var att vi inte kunde fiska torrt i Soca. Älven var helt mjölkfärgad, kanske kunde vi fiskat med streamer men vi lät det va och bestämde oss för att satsa på de klarare älvarna. Inte heller förra året var Soca klar i färgen så den älven är mer eller mindre outforskad från vår sida. 

Under veckan landade vi 75st fiskar tillsammans. Blandat med Regnbåge, Marmorata öring, harr, brunöring och barbel carp. 

Det goa med att åka till ett ställe som Slovenien är att man får ut så jäkla mycket mer av fiskeresan än bara bra fiske. För mig är det viktigt att koppla av från vardagens sysslor med jobb och familjeliv och alla andra måsten. Att få vakna upp en morgon, ta på sig vadarna fixa iordning utrustningen och veta att nu har man en hel dag ute i naturen i härlig försommarvärme, det är att ladda mina batterier. Nu när jag skriver detta känner jag mig sliten i kroppen efter flera dagars långpass på 15 timmars fiske. Men är också på något konstigt sätt helt utvilad.

Jag håller just nu på att gå igenom filmmaterial från resan och det kommer snart upp en Vlog på Flugfiskebloggens youtubekanal från veckan i Slovenien, håll utkik!