Jag (Lucas) hade fått plötsliga förhinder som gjorde att jag höll på att missa resan som jag, Oskar och Emil planerat sedan flera veckor tillbaka. 
Vi skulle fiska i Slovenien. 

Oskar och Emil åkte ner som planerat medans jag satt hemma i Göteborg med jobb. Dagarna gick och jag fick rapporter om att älvarna har väldigt höga flöden och är färgade. Över 100 kubik för mycket vatten i vissa älvar. Det var ingen större idé för grabbarna att lägga pengar på fiskekort så de spenderade de första dagarna med att åka runt och reka för vädret såg lovande ut de kommande dagarna.

När jag äntligen kom loss från jobb så verkade vädret bli mycket lovande i Slovenien och älvarna hade redan börjat sjunka. Det var inget att fundera över, resan var ju mer eller mindre redan betald så jag satte mig på ett flyg ner för att fiska ett par dagar ihop med grabbarna.

När dom hämtade upp mig på flygplatsen i Venedig så möttes jag av två stora leenden. Fisket hade varit bra under dagen och de hade haft ett galet torrflugefiske bara för någon timma sedan. De hade båda landat ett gäng mindre regnbågar på torrt! Mina förväntningar steg och det skulle bli skitkul att få se platserna där Oskar och Emil fiskat och vandrat runt.

Boendet var riktigt bra med vacker utsikt! 

Bilresan ut till fiskeplatserna var helt makalöst vacker. Vägen slingrar sig längs bergskanter i närhet till älven så man kunde skymta oändligt med fiskeplatser. Forsar, nackar och lugnflyt. Lätt blågrönt ton men kristallklart vatten!

Vi började fisket i de övre delarna av älven Idrija. Det dröjde inte länge förens första fisken var landad. Oskar tog en liten öring på torrt!

Sedan var det Emils tur, också denna på torrfluga. Det var ett mönster som vi köpt hos Branko. En lila klinkhammer med svart hackel och ett litet parachute hackel.

Vi körde runt och provade flera ställen som såg fint ut. På en av platserna hittar vi en fin sträcka med aktivt vakande fisk! Fisken stod tätt intill eller under buskarna på andra sidan älven. Det var krångligt att få till ett bra kasst och en bra drift över fisken. Efter flera försök så ser jag en fin fisk gå upp och ta min fluga lugnt och stilla. Jag lyfter spöt och sätter kroken, fast fisk!!

Äntligen var det min tur. Fisken kör hårt i strömmen och jag pressade så hårt jag vågade för att styra fisken. Den gjorde några rejäla rusningar nedströms för att sedan vända upp mot ståndplatsen och in under buskarna. Fighten var verkligen intensiv och jag trodde aldrig att det skulle gå vägen men det gjorde det! En bra regnbåge och min första fisk i Slovenien var ett faktum!!

Oskar bestämde sig för att svida om och testa streamerfisket som skulle vara en bra metod om man ville komma i kontakt med marmorataöringen. 

Han körde sin Sa Sonar I/S3/S5 och klass 6 spö, flugan är en stor beige/grå streamer med tung skalle. Nere vid en krök finns en djup pool där det borde stå fisk. Det tar inte lång stund innan Oskar står med böjt spö!

Oskar fajtar fisken bra och landar och återutsätter den snabbt, vad vi kan se så är det en hybrid av öring och marmorata!

Vi fiskade denna strecka större delen av dagen innan vi drog vidare. En plats längs vägen som vi testade låg i en skarp kurva där poolen blev djup för att sedan bli en lugnflytande sträcka ner mot en nacke. Jag var sugen på att gå ner mot nacken men platsen var ganska krånglig att ta sig till. Genom buskage och snår så stod jag där och spanade efter fisk. Jag tog ett steg ut mot en sten och plötsligt skrämmer jag ut en stor marmorata öring. en fisk på kanske 80cm. Otroligt hur bra camoflage fisken har. Man står och tittar noga i det klara vattnet och kan ändå aldrig vara helt säker på om där är fisk eller ej om man inte ser något.

Jag står och tittar en stund utan att se något, Men platsen känns het. Plötsligt vid en sten på andra sidan älven stiger en fisk från botten och tar något i ytan! Jag ställer mig på en sten och gör ett långt kast och placerar flugan ca 5m ovan vaket. Flugan får perfekt drift ner över platsen där fisken stod och precis då ser jag hur marmorataöringen stiger åter mot ytan. Den tar flugan utan att tveka! Jag tackar och gör mothugg! En bra fajt men jag håller så mycket press jag vågar med min tunna 0,12mm tafs. Fisken fick inte lov att kliva över nacken och ner vidare i forsen, då är det kört. Efter en stund ligger den i håven! Så jäkla kul och det är dessutom en ny art för mig!

Vi provar ytterligare ett par platser innan vi bryter för dagen. Oskar och Emil lyckas landa varsin fisk i skymningen då det även kläckte en del sländor.

Under resan såg vi säkert 10-15 ormar längs älven. Ingen aning om de var farliga eller ej men simma kunde de!

Dag två skulle vi fiska ett biflöde till Idrija. En otroligt vacker sträcka där vi fiskade på mycket svårflörtad fisk.

På en plats hittade vi stora mängder fisk. Först trodde vi det var öring men förstod senare att de flesta av fiskarna var Färnor och Barbel carps..

Vi vandrade upp i biflödet och utforskade de olika polerna. I nästan varje pool eller nacke stod det fisk parkerad. 

Efter fisket i biflödet så var det dags för lunch. Galet stora och goda mackor med prosciutto och gorgonzola!

Efter lunchen så körde vi av sträckan nedanför. Emil och Oskar testade nu streamer och sjunklina. Efter ca 5 minuters fiskande ropar Emil att han har fisk. Det visar sig att han krokat i en Färna!

Jag hade ett sjukt spännande fiske med torrfluga under en period. Det stod en fisk utanför en stor sten. Fisken gick upp och vakade sporadiskt.
Det var ingen kläckning så det var svårt att veta vad det var för något som fisken åt. 

Jag fiskade på den under lång tid och bjöd på allt möjligt som jag hade i asken men inget ville den ha. Fisken var mycket försiktig så minsta fel i driften på flugan så blev den störd och gick ner i djupet. 

Då var det bara att byta fluga och vänta på en ny chans. Till slut driftade min lilla klinkhammer ner mot fisken. plötsligt visa den intresse för den. från ca 4m ifrån bytte fisken riktning och simmade rakt mot min fluga. Den sög i sig flugan och jag reste spöt, fast fisk!!

Fisken kändes tung och den gick ner djupt  i poolen och gjorde en lång rusning nedströms. Jag tyckte att fisken kändes lite annorlunda i fajten och misstänkte att det inte var öring. Efter en stund fick jag in den mot kanten och kunde håva, detta var ingen öring utan en Färna.
Kul med ytterligare en ny art på fluga!

Vi insåg ganska snart att större delen av fiskarna på denna sträcka antagligen var just Färnor och Barbels. I ett inlopp av ett biflöde stod säkert 40 Färnor parkerade. Dom gick sporadiskt upp och vakade men var extremt svårflirtade. Jag provade alla möjliga flugor igen men ingen funkade. Då bestämde jag mig för att prova en sommarmask, en sån vi fiskar med på västkusten hemma. Jag hade sett liknande flugor säljas i butiken, dessutom så har jag för mig att karpfiskar gärna äter sånt på botten.. Flugan är långsmal och orange och liknade inte något annat som jag serverat fiskarna. I första utlägget dead driftar masken in bland fiskarna. Jag sätter lite rörelse på den och plötsligt reagerar minst 5 av fiskarna, de följer efter intresserat. Då ökar jag farten och en av barbsen sticker fram och nyper tag i flugan!  Detta är det roligaste med flugfiske, när man verkligen sätts på prov och  provar allt man kan och till slut blir man belönad (ibland iaf).

Färnor är tunga fiskar som fajtar bra i början men blir ganska snart trötta och kan landas. 

Jag och Oskar fiskar vidare i området medans Emil gått över till andra sidan älven för att fiska av en stor nacke en bit ner. Emil fiskar med en ca 10 cm vit streamerfluga och sjunkspets. Det är bra fart på vattnet och flugan fiskar fint av nacken. När flugan sveper förbi en sten tar det stopp, en riktigt stor fisk har tagit flugan och rusar rakt ner i strömmen! Med hårda knyckar går den upp i ytan och ruskar sig loss och flugan släpper sitt fäste. Jag och Oskar hör ett vrål i långt där borta i det svaga skymningsljuset, ”Nääääj!!” (på norrländska)

Dagen efter fiskade vi på samma sträcka som vi fiskade första dagen. Det kändes spännande för här visste vi att det stod mycket fisk. En bit ner på sträckan i en kurva kunde man stå på en bilbro och titta ner på regnbågarna som ibland gick upp och plockade något i ytan.

Emil och Oskar gick på den nedre delen av sträckan medans jag själv fiskade av den övre. Idag kläckte det inte och det var dåligt med ytaktivitet. Jag riggade om till en något tjockare tafs och satte på en streamer ist för torrflugan.

Streamer är verkligen giftigt ibland, på kort tid landade jag 2 stycken otroligt vackra öringar.

Då kom Emil gåendes upp mot mig, han berättade att han just landat en fin regnbåge också den på streamer! Han hade haft mycket kontakter nere vid bron och sa att det kändes hett så vi gick ner. Emil fiskar av polen och visar hur han fiskat av polen när han fått hugg. Då drar han i ytterligare en fin regnbåge!

Jag gick en repa och i första utlägget hugger det hårt i flugan precis mitt under bron men jag krokar inte.. Jag fortsätter att lägga ett par kasst där Emil fick sin fisk men utan något svar.. 

Jag lät vattnet vila i några minuter medans Oskar och Emil går upp till bilen för att hämta vår lunch. Efter en stund går jag ut igen och lägger ut en ny fluga, en liten nymf med tungstensskalle. Nymfen sjunker djupt och åker med strömmen ner mot den nedre bropelaren och där suger det i ordentligt!! Fisken rusar helt galet ner nedströms kors och tvärs runt om i poolen! Detta är en bra regnbåge tänker jag!

Fisken går in bakom en sten med en överhängande buske och jag känner hur jag skaver den tunna tafsen mot grenarna. Det här kommer aldrig gå vägen tänker jag. Men efter ett tag kan jag få upp fisken i den poolen ovanför bron, då ser jag att det inte är en av regnbågarna utan en marmorataöring! Oskar och Emil kommer tajmat ner till älven och kan se på när jag landar fisken!

Vi tog lunch och njöt av de sista timmarna vi hade kvar av Sloveninen. 

 De sista kasten drar jag på en grym regnbåge nedanför bron. 

Slovenien är ett fantastiskt vackert land med kristallklart vatten med en blågrön nyans. Höga berg och gröna dalar. Att bara vara här är en naturupplevelse i sig. Fisket är väldigt spännande då det är visuellt och man oftast sightfiskar. Det finns mängder med älvar och biflöden som man kan utforska. Min resa blev tyvärr halverad i tid så jag fiskade bara 2,5 dagar men det var faktisk helt ok. Man behöver inte spendera en hel vecka här om man inte har den tiden. Slovenien ligger relativt nära om man flyger och det kan räcka med en långweekend. En blandning av Nya Zealand och Norge känns det som. 

Vi är supernöjda med resan och det har varit fantastiskt roliga dagar med bra och svårt fiske i otroligt fin miljö! Hit kommer vi åka många gånger framöver!