Vi var 6 kustfiskare som bestämt oss för att fiska under tävlingshelgen som var. Tävlingen som vi var med i heter ”Sea Trout Open” som Pro Fly anordnar. Det var jag (Lucas), Oskar, Simon, Alexander, Albin och Agne som skulle fiska ihop.

I och med att det var tävling så var det viktigt att välja plats strategiskt. Det gällde att fiska på platser som håller större fisk. Vi hade under vintern kollat kartor och hittat flera nya platser som skulle fiskas av under våren och de platserna  ligger en bra bit norr om Göteborg. Det jag var lite orolig över var att det är ofta större fisk söderut men fler norrut.. Iaf för min egen del så har jag landat betydligt större fisk runt och söder om Göteborg. Men samtidigt så är det också fler som fiskare där också. Det var många hjärnspöken jag brottades med men till slut så bestämde vi oss för att åka norr ut iaf.

Agnes flickväns pappa lät oss sätta camp i hans härliga hem i Hunnebo. Vi bodde bara ett stenkast från havet och det var en perfekt utgångspunkt för oss med relativ närhet till de vikarna vi skulle fiska av, det var ca 40 minuters körväg.

Klockan ringde 05:00 och vi hade planerat att vara på plats och fiska i soluppgången. Det blev lite gött snack över frukosten så vi blev något sena iväg men väl på plats i första viken så kändes det riktigt spännande i morgonljuset.

Gruppen delade upp sig och spred ut sig i viken. Jag smög mig ut på en brygga i en småbåtshamn och direkt fisk jag syn på en bra havsöring som vakade en bit in i hamnen.
Jag gjorde ett perfekt kast och flugan hamnade någon meter från fisken. Jag stripade hem i lugn fart men ingen reaktion fick jag..
Det började vaka lite över allt i hamnen och det var mycket fisk inne men ingen ville ta.

Albin och Alexander hade fiskat en bit bort och landat ett par mindre öringar men där hade dom fått stå och trängas med flera andra fiskare.

Albin kom och ställe sig vid kanten vid mig, slängde ut en liten rosa räka och fick ett hugg men inget mer. Vi bytte flugor och provade allt möjligt men fisken var trög och det var svårt att få dom till hugg.

Efter en stund bestämde vi oss för att lämna de svåra fiskarna och byta vik. När vi kommer fram till bilen så står det säkert 10 nya bilar parkerade. Ett gäng glada gubbar hoppar ut med stora spinnspön i högsta hugg så det var bra tajming att dra för oss.

Andra viken var en otroligt fin plats. En långgrund vik med sand, tång, lera och ostronbotten. Simon knäckte ett ostron med sin kniv och käkade upp det direkt från havet. En så kallad lyxfrukost…

I de första kasten smäller det på fisk för Alexander. Sedan på mig och sedan på Agne. Tillslut stod nästan alla med böjda spön. Vi träffade rätt och hittade ett stim med fisk i bra storlek.

Huggperioden varade en bra stund och vi hade ett spännande fiske under ett par timmar. Havsöringarna föredrog Nicko Special och dom var helt galna i flugan. Många krokades men vi hade otroligt många hugg. Huggen var ibland försiktiga och det kändes som man bara nuddade lite tång med flugan för att någon sekund senare smälla på stenhårt.

Största fisken under denna huggperiod var min fisk på 53cm som då var en kvalificerad fisk i tävlingen.

Vid 12 tiden så dog fisket ut. Flera av oss i gänget hade knappt ett pet i flugan.

Albin tog en promenad till änden av viken och fick syn på en brygga som bildade som en liten egen vik. Där hade vinden legat på hela förmiddagen och antagligen fört med sig lite varmare ytvatten. Han vadade sig i position och gjorde ett kast in i viken med sin vita räka. Efter ett par strip i linan så hugger det till. Han lyfter spöt men krokar inte. Nytt utlägg i samma riktning, ett par strip och så smäller det på en ordentlig fisk. Fajten blir ganska kort och relativt odramatisk och efter en stund så kan Albin taila sin hittillslängsta havsöring, 67 cm!!!

Havsöringen var tävlingens största fisk för dagen och Albin hade en säker första plats.

Vi tog oss ett break och chillade någon timme på ett kaffe som låg i närheten. Det var skönt att komma in i värmen och få sig en varm kopp kaffe.

Albin och Agne drog iväg till en ny vik dom ville fiska av och jag, Oskar, Simon och Alex åkte åt andra hållet. Vi åkte till en vik som låg en bit ifrån lekbäckar och som är ett rent sommar ställe egentligen. Klart vatten och närhet till snabbt djup. Viken var full av fisk men stundtals var dom också svåra att kroka.

Vi fiskade där tills solen gick ner och fick landat ett antal fina havsöringar men tyvärr inga i tävlingsformat.

Kvällen avslutade vi på en resturang med en pizza och öl till kvällsmat! Träningsvärken började komma och man kände sig väldigt sliten efter många timmars fiskande. Vi räknade ut att vi hade landat 42 havsöringar under dagen och varit i kontakt med många fler.

tävlingens andra och sista dag delade vi upp oss redan efter frukost. Albin och Agne drog sig söderut och skulle fiska sig mot Göteborgshållet under dagen. Vi andra startade dagen i samma vik som dagen innan och hoppades på ett morgonrace igen.

På plats kändes det väldigt hett. det var 4 grader varmare i luften och dessutom så hade vattnet gått upp ca 30 cm.

Det tog inte lång tid förens första havsöringen korkades. Jag körde med samma fluga idag, Nicko Special och hade väldigt mycket kontakter.

Simon hade en liknande fluga men kroppsmaterialet var något mörkare och den gav inte alls samma effekt på fisken. Jag gav en av mina Nickos till honom och direkt började fisken hugga bättre och mer bestämt. Vi hade ett bra fiske hela dagen med kontakter, tappade och landade fiskar.

Tävlingen hade nu fått en ny ledare, Joakim Ericsson som puttade ner Albin på en andra position. Hans havsöring var hela 72 cm lång. På svenska västkusten är det en monsterfisk! Underbart att höra att fisken blev återutsatt efter ett par bilder.

Helgen var riktigt trevlig med många skratt och mycket landad fisk. totalt landade vi 70+ havsöringar under tävlingen.

Fisket är väldigt bra just nu och jag har hört en hel del rapporter om att fisken redan är spridd längs kusten. Alltså man behöver inte jaga fisken runt lekåar utan man har lika stor chans att fånga fisk ute på klipporna med närhet till djupare vatten.

Flugorna som fungerade för oss var, räkormönster i ljusa färger, Nicko Special. Vi fiskade med intermediate linor och långa flourcarbon tafsar i 0,23mm.