Jag ock Alexander åkte upp till Säveån för att försöka fånga en öring i den vackra ån. Vattnet hade sjunkit en hel del de senaste dagarna och fisket kunde bli svårt hade jag fått höra av vänner som fiskar i ån. Det tar ibland lite tid för fisken att vänja sig vid ett lägre vattenståndet och då påverkar det fisket en del. 

Vi kom fram och började rigga spöna runt 16 tiden. väl nere vid ån kunde vi se en hel del insekter kläcka. Små nattsländor och bäcksländor for omkring i luften och landade på vattenytan. 

Vi stod vid badstranden nedanför Hillefors och och spanade efter aktivitet. Det tog inte lång tid förens vi fick syn på lite vakande fisk. De stod på andra sidan runt ett par stenar och plockade försiktigt små insekter i ytan. Jag hade precis satt på en J:son dagslände nymf som driftade precis under ytfilmen. Efter ett par försök med långa kast lyckades jag få en fin fridrift på flugan ner mot de vakande öringarna. Precis bredvid stenen suger det tag! Fisken gör en rusning neråt och kämpar på bra i strömmen, det var ingen jätte men på lätta grejer är det fantastiskt kul att drilla mindre öringar.  

Efter att vi tagit ett par bilder så simmade öringen glatt tillbaka mot sin ståndplats. 

Vi promenerar längs med ån och bara njuter av den fina naturen. Emil Filipsson som bor i närheten kom ner en sväng och fiskade med oss.
Han är själv relativt ny i ån men hade ett par fina ställen som han visade oss. 

När mörkret kom började det kännas riktigt spännande. Det hade kommit duggregn under kvällen och det var fortfarande varmt i luften. Vi hade förhoppningar om att det skulle börja vaka ordentligt men det kom aldrig riktigt igång. 

Vi promenerade runt och tillslut hittade vi ett par vakande fiskar. I det lugnflytande vattnet i en kurva stod det 3-4 fiskar som plockade nattsländor i ytan. Det var väldigt svåråtkomligt med träd och grenar som hängde ut över vattnet. Jag tog mig ner och lyckades hitta en plats där jag kanske skulle kunna peta ut flugan till öringarna. Trångt och med hal lera vadade jag ut bland grenarna och fick fäste mor en liten sten på botten. Jag tänkte att om jag får på en fisk nu så kommer jag garanterat glida ner i det kalla vattnet.

 På den tunna 0,15 tafsen hade jag en liten nattslända också denna från J:son Sweden, flugan ser otroligt naturtrogen ut. 

Efter flera darriga kast där flugan satte sig i träd och buskar lyckades jag få till ett perfekt kast och driften på flugan blev bra. När flugan driftade över vakplatsen ser jag hur öringen försiktigt suger ner flugan under utan i ett pytte vak, jag höjer spöet och öringen krokas! Fisken går djupt och gör tunga gungningar mot botten. Jag tror det är en rejäl fisk på grund av att hur den beter sig där ute i strömmen. Efter en dramatisk fajt med trassel mot bottenvegetation och grenar så kommer den äntligen in och kan hovas.  En otroligt vacker fisk!

Fisken simmar tillbaka ner i det mörka vattnet efter några foton. 

Vi fortsatte leta vidare efter vakande fisk men hittade inga mer för kvällen. Men vi var mer än nöjda och drog oss hem runt midnatt.