Jag, Karin och Zorro tog de första dagarna på semestern och drog iväg till Forskros för att campa, fiska och för att komma bort från vardagen en stund. Ingen 3G mottagning på mobilen, inget internet. Det vi hade var skogens och älven ljud, varandra, mat, rödtjut, ett tält, myggmedel och fiskeprylar såklart.

Vi campade i skogen nära ett utlopp från en sjö  där vi fiskade småöring på torrfluga. Inga större fiskar ville ta våra flugor men det var kul ändå. Att smyga sig på fisk som vakar och lägga ut en torrfluga som driftar ner över ståndplatsen är verkligen spännande!

Vädret var för det mesta inte på vår sida, det regnade och blåste kraftiga vindar så vi bestämde oss för att avbryta vår mysiga campingtur och söka oss till sydvästliga delar av landet istället..

Men på vägen ner från Forskros så stannade vi till på Forshagaforsens sportfiske för att jag skulle försöka fånga en vänerlax. Karin har aldrig fiskat lax med tvåhandsspö tidigare och iom att det kostar ganska mycket pengar så bestämde vi att jag bara bokar kort för mig.

Kortet var bokat för nästa dag så vi hade en hel eftermiddag och kväll på oss att bara ta det lugnt, grilla och dela på en vinare. Vi satt nere vid älvkanten och kollade på killarna som stog där ute i älven och kastade efter hoppande laxar. Under ca 3 timmar så landade killarna 3st laxar ute i strömmen. Jag trodde inte det var sant, kunde laxfisket verkligen vara så bra när det är ca 27 grader i luften och 22 grader i vattnet. Älven var dessutom extremt låg, ca 120 cm under ”stenen” som är mätpunkten i forshaga. Laxfiske är svårt, iaf för min del. Jag har fiskat många dagar under bra förhållanden i älvar utan att ens få ett enda hugg. Skulle det gå att lura en lax här i sånna här förhållanden?

Jag träffade John Zetterman som skulle fiska samma sträcka som mig dagen därpå. John är en erfaren laxfiskare och skriver om sitt fiske på Zalmonfishing. Vi snackade en del fiske innan det var dags att avbryta kvällen och ladda med sömn inför morgondagen.

Jag vaknade kl 04:30 och hade då sovit i ca 3 timmar. Klarvaken tog jag mig ut i älven och började fiska. Jag var helt själv vid älven men kände mig ändå inte pepp. Jag mådde dåligt och jag förstod först efter första repan när en fruktansvärd huvudvärk smög sig på att jag nog fortfarande var berusad och höll på att bli bakis.. Jag tänkte att detta kommer jag aldrig att orka med, snurrig och med världens huvudvärk. Jag bestämde mig för att göra ett sista kast och sen avbryta. Då smäller mitt spö av mitt i ett kast.. Nu var det verkligen ingen idé att fiska vidare.
Som tur var hade jag med ett extra spö i bilen. Jag tog mig tillbaka till min varma sovsäck och somnade om.

När jag vaknade senare på dagen var det dags för fiske. Nu mådde jag bättre och hade en bra känsla i magen. Nu skulle jag fånga en lax!!

Ute i älven var John, hans två polare Kotten och Henka. Det var även en dansk kille som fiskade på vår sträcka.

P1030190.jpg

Vi turades om att fiska av sträckan. Ganska direkt kliver det på fisk för John. Han landade 3st den dagen har jag för mig. Det gjorde också den danska killen. Tror han landade 4st laxar på eftermiddagen.

För mig och Kotten var det svårare. Vi hade flera dragningar i våra flugor men ingen som ville ta ordentligt. Men efter ett par missade fiskar så lyckades Kotten kroka ordentligt. Han drillade laxen ganska hårt och jag hjälpte till med att landa fisken med ett bra grepp runt stjärtspolen.

Fisken återhämtade sig ganska snabbt och simmade ut i strömmen igen.

Jag funderade på vad jag gör för fel. Nu hade ju alla i gruppen landat en eller flera laxar och jag hade bara haft hugg.. Vi fiskade på och snart hade solen gått ner bakom träden. Så fort solens strålar släppte vattenytan så började det hända grejer. Laxarna började röra på sig mer än dom hade gjort under hela dagen. Det hoppade fisk lite överallt och jag kände att nu har jag chansen.

Efter lite taktiksnack och att jag fått flugtips John så var det min tur igen att gå repan.
Jag hade fått en liten conehead fluga av John i färgerna koppar, brunt och svart vinge.

När jag närmade mig nacken där jag precis sett flera laxar hoppa så känns det hett och i ett av utläggen suger det tag hårt i linan. Jag hade ca en meter slinga mellan fingrarna som bara small till i hugget och flera meter lina drogs ut i första rusningen. Fisken drog ner i forsen och jag kunde inte hejda den. Den gjorde flera hopp och gick så långt ner att Kotten som fiskade nedströms mig fick akta sig. Jag var nervös och ville verkligen inte tappa denna fisken.

Efter en hård kamp lyckades jag tillslut landa min livs första vänerlax!

Jag kände mig grymt nöjd med dagen och visste att det inte skulle dröja länge till jag fiskade där igen..

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Ett par dagar gick och jag fick bokat mig ett nytt kort i forsen. Jag åkte bara över dagen vilket jag ångrar. Enkel väg tog ca 3 timmar och efter ett laxpass så är man ganska trött. Att sätta sig i en bil och köra ytterligare 3 timmar själv är ingen bra idé..

När jag kom fram till Forshaga så var sträckan mer eller mindre ofiskad. Killarna som skulle fiska där tillsammans med mig hade bara chillat hela förmiddagen och badat i den tropiska värmen.

Jag kände för att göra detsamma men tänkte på dansken som fiskade här sist gång, som ändå lyckades lura laxen till hugg och gjorde det i fullt dagsljus och samma värmeförhållanden.
Jag bytte snabbt om och tog mig ut. I första repan känner jag en fisk som hugger försiktigt där ute i strömmen men utan att krokas. I andra repan ser jag att de andra killarna är påväg ut till fiskelatsen. Precis när jag kollar bort så hugger det tag kraftigt i min fluga. Fisken gör några gryma rusningar nedströms och jag kan känna att den är något mindre än min första lax här. Efter en bra fajt landar jag fisken. Enkelkroken sitter stenhårt i mungipan men lossar lätt med peangens hjälp.

Jag ropar på en av killarna för att få hjälp med att fota. En av killarna kom ut och det visade sig vara Tellis katsogiannos som är en känd flugfiskeprofil. Han hjälpte till att filma och ta några bilder med GoPro kameran när jag drillar och släpper tillbaka laxen.

Här nedan kan du se filmen när jag släpper tillbaka laxen!

Vi fiskade på hela dagen och känner fisk i varenda repa men ingen av oss 5 som fiskar lyckas landa något mer denna dagen. Det visade sig dock väldigt mycket fisk på kvällen och det var verkligen spännande hela tiden.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Veckorna gick och semestern tog slut och jag hade nästan glömt av att jag faktiskt hade bokat en helg till för fiske i Forshaga.. Jag hade precis kommit hem efter min vecka uppe i Umeå och det var med blandade känslor jag satte mig i bilen för att åka den där långa bilresan själv igen.

Jag kom iväg ganska sent från Göteborg och var framme i Forshaga runt 15 tiden. Jag hade sån huvudvärk när jag kom fram så jag beslutade mig för att ta en timme eller två på ryggen och försöka sova bort det även om fiskesuget var enormt.

Klockan 17:00 stog jag redo. Nu hade jag ingen huvudvärk längre bara ett kraftigt fiskesug. Det hade varit trögt i älven de senaste dagarna. En och annan fisk hade huggit  men inte velat landas. Det hade inte varit alls samma aktivitet som de andra gångerna jag varit här berättade dom på fiskekontoret. Vattnet var fortfarande rekordlågt.

Det var bara jag och en kille till som delade på sträckan.  När jag i första repan närmade mig en fisk som visat sig så hugger det till i flugan. Jag väntar och gör ingen mothugg, bara håller linan och väntar på tyngden. Jag känner fisken i kanske 3 sekunder, sen flyger den högt upp i luften utan att den är krokad. Den bara visade sig för mig. Gött ändå tänker jag, dom är här och dom är hugg villiga! Konstigt nog kändes det nästan självklart på nått sätt att jag kommer få en lax idag.

Jag väntade en stund innan jag tog nästa repa och fisken visade sig på samma plats ännu en gång. När jag närmade mig huggplatsen igen så hugger laxen hårt och bestämt! Jag lyfter spöt bestämt och krokar fisken. Det blev en grym fajt med flera höga hopp, kolla filmen!

Dag 2 var trög. Vädret växlade från varm sommar till kall höstdag och det regnade otroligt mycket i perioder. 

Jag fiskade på hela dagen och hade bara ett litet hugg i flugan. När jag väl bestämmer mig för att åka hem så blir det lite aktivitet i älven. Martin, killen jag fiskat med dessa två dagar hade ännu inte fått någon lax, bara massa hugg. Jag hade en lång resa hem och var ändå nöjd med mitt fiske så jag lämnade älven åt honom själv.

Jag läste sedan på fångstrapporten på nätet att han tillslut landade en fisk på ca 5kg han med, Kul och grattis!

För fiske i Forshagaforsen använder jag ett 13 fot tvåhandsspö i klassen 8–9. Enbart flytlina. Tafsen kör jag med 0,33 till 0,37mm. Flugorna har varierat i storlek och färg men alla har varit förhållandevis små. Svart, brunt, koppar, rött, grönt och blått har gett hugg.