Maj månad brukar som vanligt vara en trög havsöringsmånad för min del. Varje år så blir det svårt att hitta de silvriga torpederna, en och annan ströfisk blir det väl men det är en mellanmånad. I juni brukar det släppa och fisket blir bättre som tur är!

Alla verkar dock inte drabbas av samma fenomen som jag, rapporter kring Göteborg avslöjar att nattfisket är bra igång och vissa kustfiskare är med om rejäla vakfester ute på klippor med närhet till djupare vatten.

Just detta år spelade det mindre roll att fisket antagligen skulle bli trögt och att jag inte skulle behöva slita på kusten utan större utdelnig. Jag väntade nämligen på att bli pappa. I slutet av April bliv jag far till en underbar liten dotter. En obeskrivligt häftig känsla. Och riktigt kul att få ytterligare ett pb på listan, en fin hona på 3,2kg och 49cm!

Trotts att jag blivit pappa så har jag lyckats få till en och annan fisketur. Inga långa pass utan ett par snabba timmar här och där.

Fisket den senaste tiden riktats mot  regnbåge och gädda.

Jag och Alexander tog ett par pass i Abborresjöns fiskevårdsområde för ett par veckor sedan.
Dagen blev uppdelad på två pass. Ett morgon och ett kvällspass.

Det var makalöst mycket vak under perioder och regnbågarna frossade på de stora dagsländorna som kläckte. Fisken verkade ta just kläckande sländor precis i ytfilmen och var ibland skeptiska till våra flugor som imiterade en fullt utvecklad slända.

Men vi lyckades landa ett par fiskar var på torrt under dagen.

Kvällsfisket var också häftigt. När vi satt i flytringarna ute i Abborresjön så vakade det runt om oss konstant under en lång period. Det var inte helt lätt att lura dom nu heller. Det var antagligen väldigt stora mängder av kläckande sländor påväg upp mot ytan och fisken valde att ta dom precis innan dom tog sig upp genom ytfilmen. finns det för mycket mat så är det lätt att flugan försvinner i mängden.

När mörkret kom slutade kläckningarna av dagsländor. Det blev inget spinnerfall som vi hade hoppats på utan vakandet dog ut.

I mörkret såg vi ett par nattsländor som kom flygandes över vattnet. Alexander bytte fluga till nattslända och fick nästan fisk direkt. Ett långt kast och ett par stripningar i ytan så kom en  mörk regnbåge upp och slukade flugan!

 

Fisken fajtades riktigt bra och efter ca 10 minuter kunde Alex landa sin båge.
Fisken såg ut att ha gått i sjön länge pga sin mörka färg och många prickar.

Sjöarna i Abborresjöns fiskevårdsområde är för övrigt väldigt fina.

Dessutom finns det en sjö som är lite handikappanpassad. Bryggor som går ut i vattnet är smidiga för sportfiskare som har problem att komma till vid bra fisksjöar! Böljesjön heter denna sjö och den håller mycket regnbåge och en del öring. Endast flugfiske är tillåtet här.

Det är bra att det finns sådana sjöar att även mindre mobila människor kan ta sig ut och
fiska ibland.

—————————————————————————————————-

Min fiskekompis Patrik från Vänersborg tipsade mig om att gäddfisket antagligen skulle vara ganska bra såhär års i hans favoritvik i Vänern. Sjön är ju mer eller mindre ett hav och jag har känt mig hjälplös när jag blickat ut över vattnet och inte vetat i vilken ände jag skall börja.

Då är det gött att få guidening av en som vet vart man skall jaga de stora gröna madamerna.

Här är en av de stora gäddorna han tagit där.

kalken.jpg

Jag och familjen tog oss en helg i Vänersborg och hälsade på tjejens föräldrar.
Jag passade även på att fiska ett par timmar ihop med Patrik.


Första kvällen drog vi ut två timmar innan solen gick ner. Vi körde en bra stund på slingriga vägar i skogen för att sedan skymta den fina viken genom skogen. Det var grymt spännande och jag kände på mig att ikväll så ska vi nog landa en eller ett par fiskar. Det var varmt i luften och det hade slutat blåsa.

Viken är ganska stor och har en del skär utanför som håller en hel del stor gädda. Mellan skären pressas vattnet och det bildas en ganska stark ström. Beroende på hur hög Vänern är så kan man knappt vada ut till skären pga den starka strömmen.

P1050025.jpg

Jag började fiska med en 15-17cm guld och grönfärgad flashfluga på enkelkrok. Vi spred ut oss i viken men ändå så vi kunde snacka med varandra. Jag klev ut på en udde och började fiska av ett strömsatt sund där det drog bra i vattnet.

Flugan fiskade jag precis som när jag fiskar lax. Jag lade ut flugan nästan rakt över strömmen och höll jag bara i linan och gungade lite med spöt. Plötsligt hugger det till hårt i linan. Fisken drar iväg i bra fart och jag känner att detta inte är en gädda.. Jag börjar tro att det är en öring som tagit flugan för den har bra kraft och kämpar hårt.

P1040984.jpg

Fisken går djupt och visar sig inte. Jag sätter hårdare press och får upp fisken till ytan. Det visar sig vara en Asp!!

P1040969.jpg

Jag ropar på Patrik att han skall komma och fota. Jag har aldrig tidigare landat en Asp så jag blev verkligen glad över denna coola fisk. Vi tog ett par snabba bilder på den innan den fick simma hem igen. Både jag och Patrik var förvånade av fångsten.

Vi står och snackar lite i den underbara kvällssolen och jag lägger ut ett nytt kast åt samma håll,låter flugan sjunka och fiskar hem den på samma sätt. Nästan direkt har jag nytt hugg utan krokad fisk. Nytt kast och nästan direkt suger det tag igen! Jag känner att det är en till Asp som tagit flugan!!
Jag drillar fisken en bra stund innan jag landar den. Grymt kul!

Patrik snäpper ytterligare ett par bilder och jag undersöker fisken lite extra. Att en sån här rovfisk inte har några som helst tänder förvånar mig. Efter att jag höll fisken en stund försiktigt under ytan så fick den energi och simmade piggt tillbaka ner i djupet.

Aspen är en karpfisk som kan bli över 12kg..

En stund senare ropar Patrik, JAPP!! Och han står med kraftig spöböj.
Jag vadar så snabbt jag kan bort till honom och hjälper han landa en rejäl gädda.

Gäddan var smal men fajtades ändå bra. Gött att lufta en gädda också när det ändå var det vi kom hit för! Vi fiskar på någon timme till och Patrik lyckad landa ytterligare två mindre gäddor i 1-2kgs klassen innan vi drog hem.

Dagen efter var vädret rena högsommaren. Ca 27 grader och inte ett moln på himlen. Det var ingen idé att fiska dagtid så jag planerade för en kortare tur på kvällen igen.
Patrik kunde inte göra mig sällskap utan jag drog till platsen själv.

Jag började fiska en annan del av viken som jag tyckte såg intressant ut och som jag inte han med att fiska av kvällen innan. Den delen var midjedjup och botten bestod av blandad berg och växter. Jag märkte också att botten var väldigt gropig med stora hålor lite var stans. Dessa såg ut att vara perfekta ståndplatser för gäddan.

Jag satte på en naturtrogen fiskimitation i vit och brun färg. Jag fiskade av sträckan med långsamma stripningar i linan utan resultat. När jag istället ökade farten small det nästan direkt!

En fin gädda tog flugan och hoppade högt ovanför ytan. En rejäl rusning och en stunds fajtandes så gav den upp. Jag hade tidigare riggat kameran på land med självutlösare ifall jag skulle lyckad fånga någon fisk. Ett par snabba bilder och gäddan simmade hem igen.
Grymt glad över fisken och den bra starten så vadade jag ut till nästan samma plats.

Nytt kast och fisk igen! Även denna gädda gjorde rejäla luftsprång och bjöd på bra fajt!

Samma visa händer igen och en till gädda i samma storlek hugget och hoppar som en galning. Den tredje gäddan valde dock att kliva av precis innan landning.

Jag fiskade i ca 1,5 timme och hade flera hugg och virvlar efter flugan.

Det är underbart att komma till platser där man kan vada och komma i kontakt med bra fisk. De sjöar som jag oftast fiskar gädda i annars är på västkusten och dom är ofta svåra att fiska av. Djupa och mjuk botten. Det gör fisket svårt om man inte har båt eller flytring.

—————————————————————————————————————————————-

Helgen som var satte jag (Lucas), Oskar och Simon i vår lilla roddbåt i en sjö som vi fiskat mycket i när vi var små. Vi var uppe tidigt och fiskade i de första timmarna med ljus. Det var tyvärr dåligt med aktivitet men efter ett knäckt spö och mycket slit så lyckades jag lura en gädda modell mindre!

 

Gädda har blivit lite av en favorit fisk att ta på fluga. Det är en bra sportfisk,det finns gott om den, den fajtas bra och hugger hårt! Dessutom kan dom bli väldigt stora!

Nu är vi redan i Juni månad. Nu är det hög tid för mig att skaka loss några timmar för att ta mig ut på klipporna på natten och jaga kustens silver!