Jag har inte fiskat speciellt mycket denna sommar. Dels för att jag har haft mycket annat att göra och dels för det fina vädret. Fisket efter havsöring dog ut lite för min del efter att värmen kom. Sommaren bjöd på många dagar utan vind, inga moln bara en stekhet sol och blå himmel. Vattentemperaturen ute på kusten låg vissa dagar runt 25 grader. I sådan värme så passar det bättre att bada än att fiska. Drillar man en fisk i den värmen så är det stor chans att fisken inte klarar att återhämta sig och kanske dör. Är det då också en fisk som man inte tänker behålla så är det egentligen bara dumt att fiska.
Jag tog däremot en och annan promenad ut till vikarna som brukar fiska bra mitt i sommaren för att se om det var någon aktivitet men inte ett enda vak.. Fisken höll sig antagligen på djupare och kallare vatten.

Skulle man stå och nöta på djupt vatten med sjunklina och komma ner till ett djup där tempen ligger under 20 grader så skulle man säkert kunna ha ett fint fiske hela sommaren. Själv tycker jag inte att det är ett direkt roligt fiske så jag passade på att bara och göra annat helt enkelt.

Nu har iaf temperaturen sjunkit och satt ordentlig fart på havsöringen. Jag och Alexander har varit ute och gjort några försök och det har blivit bra med fisk och det är en hel del aktivitet även mitt på dagen!

Vi har mestadels fiskat i grunda vikar med närhet till lite djupare vatten. Mer eller mindre platser som kan vara heta på våren. Vi har vadat midjedjupt på sten och sandbottnar med mycket tångbälten i närheten. Flugorna som fiskat bäst är räk och märlflugor!

Själv har jag enbart fiskat med dubbla flugor den senaste tiden och det är effektivt när man försöker finna fisken! Jag har en naturtrogen mindre fluga, en märla som upphängare och en skrikigare större fluga som ändfluga typ en Pattegris.
Jag tror att man har större chans att fånga även de mer svårflörtade havsöringarna om man kör med den set-upen, två helt olika flugor. Fisken blir intresserad av den stora skrikiga flugan och ser den från långt håll. Om det är en kräsen fisk som tvekar på att ta den så är chansen stor att den klipper den lilla naturtrogna upphängaren istället! Man ger helt enkelt fisken fler val.
Men det har också sina nackdelar! Risken är att man får dubblé och får drilla två havsöringar samtidigt. Det kan ju vara kul men risken är väldigt stor att minst en av fiskarna kommer dra av flugan då inte spöt kan dämpa de hårda knyckarna. Är det då drömfisken som släpper så… Och en annan frustrerande sak kan ske. När man drillar fisk och har upphängarfluga så måste man vara försiktig så inte den andra flugan fastnar i tång eller annat under fajten.

En annan grej som hände härom dagen. Jag hade precis landat en havsöring som tagit min upphängare. Krokade av den och släppte tillbaka fisken. Min ändfluga hängde då en bit ner i vattnet och när fisken simmade förbi på väg hem så vänder den och hugger tag i ändflugan! Helt sjukt, jag trodde inte den fisken skulle käka nått mer den dagen men istället så drillade jag den en gång till..

Jag fick en rejäl Horngädda på kroken. Det var en grym fajt och den drog ut hela fluglinan i en rusning enda ut till backingen! Jag vägde aldrig eller tog mått på den men det var pb för mig. Aldrig tidigare har jag fått en horngädda som faktiskt haft lite tyngd i sig. Fisken fick simma hem igen.

Det har dragit in rejäla oväder över kusten. Varma och lugna dagar har växlat till kyliga och krafitiga stormbyar har dragit fram.

En av kvällarna när jag och Alexander var ute såg vi en vit vägg sakta komma mot oss. Vid 18 tiden så kunde man se blixtar i det vita molnet och allt efter som solen gick ner så blev blixtarna tydligare. Ovädret rörde sig långsamt framåt men nådde aldrig ut till oss.

Det var otroligt häftigt att stå på avstånd och se det kraftiga ovädret dra in över Göteborg långt därborta!

På vägen hem så bestämde vi oss för att svänga av vägen för att ta ett par bilder på detta otroliga åskväder. Vi trixade lite med inställningarna på kameran och tryckte av ett par mörkerbilder.  Det blev ett par coola bilder!

Nu går vi snart in i September månad som är den sista månaden på havsöringssäsongen så passa på att dra ut och fiska i vikarna!