Mitt flugfiske började med flugfiske efter gädda. Jag fiskade mycket under en period i en sjö på landet. Jag höll på med flugfiske efter gädda under ett antal somrar och lyckades lura en och annan fisk. Men tyvärr med ganska dålig framgång.

Gäddflugfiske är ansträngande. Man kastar stora flugor med relativt styva spön i flera timmar och det tar på kroppen.

Efter ett par år så blev mitt flugfiske mer riktat efter havsöring på kusten istället och gäddan. Det var synd ändå, jag tycker gädda är en fascinerande rovfisk. Den är en utpräglad mördarfisk med sitt gigantiska gap och camouflerade täckning. Gäddan finns i nästan alla sötvatten och den gör sällan något större väsen av sig utan den står still i väntan på att ett byte skall simma förbi och från noll till hundra exploderar den iväg i attack mot sitt byte. Jag läste någonstans att gäddan är vår snabbast accelererande fisk på 10 meter och kan ta byten upp till 35-40% av sin egen storlek.

………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Jon på ProFly bjöd med mig och Oskar på två dagars gäddflugfiske nere i Blekinges skärgård. Vi skulle fiska sördag och söndag
Han kunde nästan lova mig att om vi åkte med ner så skulle jag antagligen slå mitt tidigare rekord som var på ca 5kg.

Varken jag eller Oskar hade fiskat gädda på flera år och vi tyckte det lät riktigt spännande.
Fisket i Blekinges skärgård skiljer sig med det gäddfiske som jag gjort i den djupa, mörka sjön på landet.
För det första bedrivs fisket i havet och på grunda områden. Man vadar knappt över knäna. Platserna vi fiskade av ser mer eller mindre ut som perfekta havsöringslokaler. Grunda vikar med varierad växtlighet och sandbotten. På sina platser var det mer vass och dybotten men oftast sand.

När vi kom fram till vandrarhemmet sent på fredagskvällen så satt vi uppe och band stora tubflugor och gjorde i ordning krokriggar inför morgondagens fiske.

Vädret hade varit lite väl varmt och soligt de senaste dagarna och temperaturen i vattnet var inte optimal. Man vill ha en en yttemp mellan 4-8 grader för att fisket i de grunda vikarna ska vara som bäst, nu låg tempen runt 9-10.

Vid 07:00 gick vi upp på lördagen och åkte iväg till första plasten som Jon tyckte att vi skulle testa. Det var kallt när vi gick ur bilden och det var frost i gräset. Att det varit kallt över natten var ett bra tecken. Nu var vi taggade när vi vandrade ut till första viken.

Vi fiskade på ett par timmar utan att det hände så mycket i vattnet. Däremot så visste vi att gäddorna var här, det hände hela tiden att man skrämde iväg gäddor i det grunda vattnet så fort man vadade och kom för nära.

Runt klockan 11 så hände något i viken. Jag och Oskar fiskade nära varandra, Ppötsligt exploderar ytan 3-4 meter ifrån min fluga! Gäddan gör en rusning och hugger tag i flugan våldsamt! Både jag och Oskar blir överraskade och jag hinner knappt reagera för ens det hela är över och vattenytan lägger stilla igen. Jag väntade en liten stund och gjorde nytt utlägg åt det håll som jag trodde gäddan simmat åt. Nästan direkt hugger den igen!

DSC_1333.jpg

Fast fisk och efter en kort fajt så landar jag dagens första gädda! Gött nu är resan räddad tänker jag när jag släppte tillbaka fisken. I nästa kast hugger det igen men jag missar. Nytt utlägg och ny fisk hugger! Det här är helt sjukt, vilket fiske! Gäddorna var svåra att kroka och efter en stund lugnar dom ner sig igen.

Jon stod en bit bort från mig och jag kunde se när han krokade i en fin 3kgs gädda som efter en snabb fajt fick simma hem igen.

Vi bytte plats till utsidan av viken. Jon trodde att de större hon gäddorna ännu inte kommit in på det grunda vattnet pga det varma ytvattnet.

Väl på utsidan har Oskar hugg nästan direkt. Gäddan var svår att kroka på hans långa fluga och korta krok och han missade den 2 gånger innan han krokade i ordentligt! Jag stod bredvid honom när det hände och det är alltid lika kul att se när någon får fisk, underbart nu har vi alla fått fisk och kan fiska avslappnat!

Efter en stund var det min tur igen. En fin 3 kgs gädda kunde landas!

Vi fiskade av effektivt och åkte och bytte platser runt om på kusten, vi fiskade mellan Karlskrona och Ronneby. Vi hade en del hugg och landade ett par fiskar till men Jon tyckte ändå att det var ganska segt fiske.

För ett par år sedan landade han och två kompisar 93 gäddor tillsammans på Blekingekusten, så jag förstod att han tyckte att fisket var lite segt. När vi avbröt och drog hem var vi alla nöjda med dagen. Jag och Oskar var mer än nöjda med fisket, gädda på fluga var häftigare än vad vi hade förväntat oss, framför allt var det häftigt att fiska gädda i denna miljön!

På söndagen var vi på plats ungefär samma tid.

Fisket var trögt och vi hade bara lite hugg den första timmen. Jon tappade en riktigt stor fisk i en grund vik, gäddan slet upp vajern. Och Oskar tappade också fisk ganska kort därefter.

Jag själv kände ingenting på ett bra tag tills flugan svepte fram över en gräsfläck ute på en djupkant. Då såg jag hur en gädda gled sakta fram mot flugan för att i nästa sekund göra en sån där ursinnes rusning och svälja flugan bara några meter från mig. Jag landa gäddan ganska fort och släppa den igen.

Vi är i kontakt med gäddorna lite då och då och huggen kommer sporadiskt. Både jag och Jon landar varsin fisk i en annan vik.

Oskar bestämmer sig för att gå tillbaka ut på utsidan. Jag fiskade mig vidare in i viken. Platsen där jag landade fisk igår och där jag hade flera jagande gäddor efter ville jag fiska av innan jag också byter plats.

När jag lägger flugan över området smäller det tag direkt! En gädda gör jätte vågor i ytan och hugger tag i flugan. Jag gör mothugg men missar. Jon ropar till mig att jag måste göra mothuggen bättre för att kroka de hårda käftarna. Mothuggen skall göras med så kallat Strip strike. Inte på klassiskt havsöringsmanér då man lyfter spöet så fort man kan i ett hugg, jag har tyvärr havsöringsreflexen in i märgbenet och det är svårt att göra något annat när adrenalinet pumpar.

Jag har ett helt vansinnigt fiske under en period och krokar i några riktigt stora gäddor i storleken 6-7 kg uppskattar vi. Jag försöker göra strip strike mothugg men dom sitter inte längre på kroken en ett par sekunder.

Jon står och kollar på när gäddorna plogar i ytan och hugger efter min fluga. Jag fokuserar och tillslut får jag krokat i en fisk ordentligt. Gäddan visar sin breda rygg samtidigt som den tar flugan. Shit, det här är en riktigt fisk ropar jag till Jon!!

Jag är så jäkla nervös och spöet böjs ner i handtaget när jag pressar gäddan. Efter en tung och sångandes fajt så kan jag äntligen landa en grym fisk på 105cm och i superkondition!

Jon hjälper mig att mäta och fota gäddan innan vi släppte tillbaka henne. Känslan att landa en så stor gädda är otroligt häftigt!

Nu är jag är jag helt gäddbiten. Bokstavligt talat.

Flugfiske efter gädda är i mina ögon underskattat och det är något man borde prova på nu när temperaturen gått ner i vettnet och fisken söker sig till grundare områden.

Utrustning som lämpar sig för fisket är relativt styva spön i klasserna 8-10. 8-9fot långa.
Vi fiskade med: Vision Big DaddyScott S4s, Loop Evotech Saltwater och Sage xi2.

Sen är det viktigt att fiska med en lina som pallar med att vända de stora flugorna. En grym lina som kommer ut i vår är Scientific Anglers BFT (Big Fly Taper).

Kör med 1,5- 2m tjock nylontafs och i änden ha en 25cm vajer som pallar med de vassa tänderna!

Flugorna bör vara ganska naturtrogna i färger i Blekinges kust, koppar, guld, brunt, svart och med en hel del flashmaterial!

Nedan är en film från helgens gäddfiske!