Senaste turen vi var ute, jag (Lucas), Oskar och Simon så hade vi ett spännande fiske. Vi kom ut ganska sent på dagen. Vi skulle prova en ny vik som vi blivit tipsade om. Lite efterforskning på Google Maps så drog vi dit. Det är en relativt stor sandvik med närhet till lite djupare vatten, det såg hett ut på kartan och väl på plats så förstod man att det måste gå fin fisk här.

Vi började att fiska av vikens djupare delar längs ett berg. Det går att vada längs med bergskanten ett par meter ut och där är sand, sten och mycket tång. Sedan längs med kanten blir det en djupkant som går ner mot ca 5m djup. En perfekt plats för fisk att komma upp från djupet och jaga inne på grundområderna.

Vi spred ut oss och började fiska av sträckan.

Oskar hade genast påslag på sin stora pattegris. Fisken krokades inte men det var ett bra tecken på att havsöringarna var på plats!
Jag såg ett par fiskar som vakade en bit ut i det öppna vattnet och tänkte att jag rör mig mot djupkanterna. Jag körde ett kast tio steg som vanligt för att effektiv fiska av.

Det var kristallklart vatten så jag fiskade med en riktigt lång tafs. 12 fot och sedan ca 1,5 m förlängning  0,23mm. Hela tafsen är i flourcarbon.
Flugan var en sill/tobis liknande fluga på ca 6cm och den hade även ett magic head för att få extra rörelse.

Jag gick ut på ett par stenar och och lade ut flugan så långt jag kunde ut mot djupet, väntade en stund och lät flugan sjunka. Sedan drog jag hem i relativt långsam fart 30 cm stripningar. När jag skymtade flugan i djupet såg jag även en mörk skugga som följde med efter. Fisken var i bra storlek. Jag hukade mig så att havsöringen inte skulle se mig. Jag ökade farten på hemtagningen och fisken reagerade snabbt. Jag såg hur den accelererade  och snabbt hugg tag i flugan! Mothugget kom på ren reflex och jag slet ut flugan ur munnen på fisken…  Fisken simmade förvirrat i cirklar några meter ifrån mig och jag gjorde ett snabbt rollutlägg mot fisken. Den tvekade inte utan hugg tag i flugan direkt! Jag räknade till 2 och gjorde mothugg. Nu satt den och fisken drog iväg rakt ner mot djupet! Härligt att höra det skrikande ljudet från rullen när fisken tar lina! Jag ropade på Simon och Oskar som kom och kollade.

Fisken kämpade på bra och efter en stund kunde jag landa den. Något smal men knallblank 58cm och jag bestämde mig för att ta med den hem. Jag har längtat efter att kunna ta med matfisk för att lägga på grillen någon kväll!

I magen på havsöringen var det blandad föda. En stor tobis  blandade småfiskar, flygmyror och ett par flugor.

Det var en riktig sommardag och stiltje så långt ögat kunde nå. Varmt och lågt vatten. Vi fiskade på men hade bara något enstaka följen efter flugan. Efter att solen gått ner och vi inte hade sett eller känt nått mer så bestämde vi oss för att vandra tillbaka mot bilen.
När vi promenerade längs den grunda sandviken så stannar Simon upp. Vafan är det, är det en fisk här inne? Säger han och pekar i det svaga ljust mot vattenbrynet.

Jag såg någonting som kanske kunde vara en fiskrygg men trodde inte att det var fisk, det var ju bara ca 10cm djupt.

Simon lade ut ett kast mot platsen. Stripade långsamt hem flugan och så började ”fiskryggen” att röra på sig.
Shit, det är alltså fisk här inne!! En plats som man normalt bara hade gått förbi.

Jag ställde mig en bit från simon i mörkret och började spana efter aktivitet i den grunda viken. Det var nästan svart ute och man kunde bara tyda vissa rörelser i ytan om man blickade ut mot det lilla ljus som solen gav nedanför horisonten. Det var en mäktig stjärnhimmel ovanför oss och  helt vindstilla.
Jag fick syn på en fisk som vakade en bit ut och utanför kastavstånd.

Jag bestämde mig för att testa den nya räkimmitationen med de starkt färgade ögonen. Flugan såg riktigt giftig ut i vattnet! Jag stog kvar på land för att inte skrämma eventuell fisk som var inne på de grunda.
Jag lade ca 10 kast i riktning mot den vakande fisken i hopp om att den skulle komma närmare men inget hugg.

Till vänster stod Simon med tafstrassel så jag lade ett kast mot ”hans” fisk på det grunda vattnet. Fisken kom som en torped mot flugan med ryggen ovanför ytan i hög fart. En kraftig virvel och jag känner hur det stramar åt i linan!! Gött skriker jag, fast fisk!!
Den drar runt i det grunda vattnet i hög fart och gör flera bestämda rusningar. Fisken känns annorlunda, tung och ser ändå ganska kort ut.. Vi börjar misstänka att det kan vara en av de danska förrymda regnbågarna som driver rund på västkusten. Jag pressar den hårt och kan snart landa fisken. Det är en havsöring i super kondition!!

Det är den fetaste havsöring som jag någonsin landat på västkusten! 46,5cm och 1,6kg!

Ute i viken ser vi en stor havsöring gå och vaka. När fiken vakade ”försiktigt” så blev det ändå jätteringar på den stilla vattenytan. Fisken kanske var någonstans runt 4kg!
Jag hör Simon i mörkret, ”är det någon som badar där ute i viken eller? Det låter som ett badande barn!”
Fisken vakade flera gånger i den grunda viken utan att vi fick läge på den.

Det har varit ett spännande April med en hel del fiskar landade, för min del 59st. Nästan 50% av dom har varit runt och över måttet det är en väldigt positiv förändring jämfört med tidigare år! 3st av dom har fått sätta livet till för att bli ett par lyxiga middagar framöver!

Det känns som att detta kommer bli en bra havsöringssäsong!!