De senaste nätterna som jag varit ute så har det varit mycket aktivitet. Det har varit mycket småfisk som visat sig i ytan under skymningen men så fort solen gått ner så har de större fiskarna kommit nära land för att jaga.

Jag, Magnus och Adrian var ute en kväll i Torslanda. Magnus som bor i Torslanda visade oss ett ställe som han brukar fiska på och som jag bara besökt en gång tidigare. Stället är riktigt fint med stora grunda vikar med närhet till ett bra djup på utsidan. Det kändes hett när vi började fiska och Magnus hittade en plats med fisk som jagade hans flyga i ytan. Han lyckades landa ett par småöringar.

Efter att vi fiskat av alla de hetare platserna utan sett eller känt någon större fisk så började vi tröttna. Vi beslöt oss för att fiska en halvtimme till efter att solen gått ner och se om det händer något när mörkret infaller.

På en klippa i mörkret ropar Magnus FISK!! Fisken drog hårt och gav honom en bra fajt. Jag och Adrian sprang dit och kunde se när Magnus landade sin hittills största havsöring.

Fisken vägde1,7kg och var 57cm! Fisken tog på en orange/röd Dräparmask.

Ett par kast senare drar Magnus på en ännu större havsöring som stramade upp linan och gick djupt ner i botten där den gav ett par rejäla gugningar innan den klev av. Magnus blev helt skakig och jag hörde på hans röst att detta var ett monster som han tappat. Efter en kort stund senare händer samma sak igen. En jätte fisk hugger tag nära land och bara drar iväg ner mot botten och sedan släpper.

Magnus berättade tidigare under kvällen om att det tagits en rejäla fiskar i området och den största som fångats på udden vägde 6kg.

 

I förrgår var jag, Magnus och Magnus bror Anders ute på en av Torslandas fina ställen igen. Havet låg stilla, lågt vatten och nästan ingen ström alls. Det var ca 23°C på kvällen, knappt en krusning på ytan och havet låg som en spegel.

När jag mötte upp killarna på klipporna så hade Magnus redan landat en fin 40cm öring. Den var helt smällfet och jätte stark. Jag började fiska runt 22:00. Det var redan ganska bra med aktivitet vid skymning men när mörkret kom så började även de större öringarna att jaga. Vaken och virvlarna blev större.

Jag gick ut på ett ställe som såg hett ut. Ett litet grund låg en bit ut och det var ett djup på ca 2-3 meter utanför. Det var svag ström i vettnet på utsidan udden. Jag la ut ett långt kast utanför grundet och flugan fiskades hem i ganska hög fart. Nästan direkt sög det tag i flugan. En liten sej.. Nej tänkte jag bara det inte är massa små sej inne som vakar.. Jag gjorde ett nytt kast på samma ställe utanför grundet och pang så hugg det till ordentligt. En havsöring hade sugit tag i flugan. Den gjorde ett meter högt luftsprång direkt efter hugget och när den landade så skvätte det rejält med vatten. Jag hade svårt att avgöra storleken på fisken men jag förstod att den var stor.

Flera hopp och rusningar senare kunde jag landa en smällfet fisk på 57cm och 2,4kg!!

Jag ringde till Magnus som stod en bra bit bort för att berätta om min fångst. Han lät darrig på rösten, han hade just tappat sin livs havsöring och Anders hade stott brevid och sett på. Den hade sugit tag i flugan och bara dragit iväg mot Danmark. Magnus kunde inte göra någonting den bara drog iväg och efter många meters rusning så klev den av…
Det är tråkigt att Magnus tappat tre jätte fiskar på 2 dagar. Men han gör iaf rätt som kommer i kontakt med dom stora!

Jag fiskar vidare och får ett par mindre öringar och min livs första Sill. En sill på 15–20cm. En av öringarna var runt 45cm och tjock som en boll. När jag släppte i den så la den sig på rygg och sjönk som en sten. konstigt tyckte jag då den var i okey form. Jag kunde se den ligga där bland tången i djupet och jag försökte få tag i den. Jag lyckades linda ett varv med fluglinan runt sjtärtspolen och flippa runt den på rätt kök igen. Då piggnade den till direkt och simmade fint och lugnt iväg. Skönt, jag hatar när man skadar fisk som antagligen inte kommer klarar sig och som man inte får behålla, men så är reglerna. Den enes död är den andres bröd.

Ju mörkare det blev desto mer vak av stora fiskar visade sig. Jag lös ner i vattnet med min lampa för att se om det är sommarmask som fisken äter men jag såg ingenting. Inte heller i svalget på min 2,4kgs öring fanns någon mask.

En annan kompis som också var ute och fiskade denna kvällen var Fredrik från Jazz & Fly fishing. Jag träffade honom och hans polare ute på stället och dom hade också landat ett par fiskar. Vi stod nära varandra och fiskade en stund då det vakade ganska mycket utanför oss.

Fredrik hade några ordentliga påslag men lyckades inte kroka.

En fisk gick upp och vakade inom kastavstånd för mig och fredrik sa ”Det där var nog en 3 hektos”. Jag la ut flugan precis där fisken visat sig och nästan direkt small den på. Den ruskade sig i ytan och det skvätte bra med vatten runt om och vi båda kunde se att det var något helt annat i storlek. Fisken drog iväg och gjorde flera höga hopp! Efter en stressig fajt så kunde jag landa kvällens andra havsöring över 2kg.

En korts stund senare hugg det på ytterligare en fisk i samma storlek. Jag var inte riktigt med i mothugget då fisken hugg i samma sekund som flugan landat i vattnet. Jag drillade fisken i några sekunder och kunde känna tyngden innan den drog vidare. Det gjorde inte så mycket att tappa den då jag redan landat 2 fina fiskar.

Flugan som jag fiskade med var en rödbrun dräparmask. Jag provade även tjockare och större varianter men huggen uteblev. Den som fungerade bäst är den på bilden. I vattnet blev den ganska smal och jag fiskade hem den i ganska hög fart med hand twist.

Lite lustigt att när man äntligen kommer i kontakt med stor havsöring och landar en så väger den exakt lika mycket som mitt tidigare pb.. Denna fisk var dock 3 cm kortare och med andra ord fetare än mitt tidigare pb på 60cm 2,4kg.