De senaste veckorna har varit intensiva. Mycket jobb, komma hem och umgås med familjen för att efter att dom somnat sticka ut och fiska havsöring på natten. Bristen på sömn har gjort att jag levt lite i en bubbla. Man blir seg på ett konstigt sätt, lite som att man är jetlaggad hela tiden. Förra veckan var lite väl intensiv flera nattpass och sedan firmafest med jobbet.

Igår när jag stod i duschen så fick jag en konstig känsla i kroppen. En känsla av illamående på ett djupare plan. Kroppen kan inte hålla på såhär hela tiden, kroppen måste vila. Fortsätter jag såhär så kommer något illa att hända ganska snart..
Jag är en gnutta hypokondrisk så det kanske är en överdrift. Men att snitta ca 3 timmar sömn per natt är antagligen inte så bra.

Denna tiden på året då sommarmasken leker kan man komma i kontakt med riktigt grov fisk som är inne och jagar.

Fisket har varit bra för min del men tyvärr inga jättefiskar har blivit landade.

Masken har jag stött på i störst mängd kring utloppet av de stora älvarna runt Göteborg.
Min teori är att sommarmasken trivs bäst i salt/bräckt vatten.
Fiskar jag norr över så ser man knappt någon mask. Bara sporadiska maskar som kommer simmandes. Det är samma typ av mask som i Göteborg men i färre antal. I nordre älvsmynning kan man under riktigt bra förhållanden hitta mängder med maskar som svärmar, då är fisken där och frossar!!

Masken är ca 3-6 cm lång. Den varierar i färg. Grå/brun/rosa/röd/orange.

Dräparmasken är en bra fluga för att imitera sommarmask. Själv fiskar jag med en en simpel fluga. Remsan, eller zonkermasken. Det är bara en skinnremsa från ekorre på en krok. Flugan har visat sig vara väldigt effektiv! Jag binder den i två varianter, en med bara zonkervinge och en där jag bundit in foam som kropp. Flugan skall fiskas i ytan och har man en med foam som flyter då kan man imitera en död mask och fiska in den väldigt långsamt.

Sommarmasken har jag haft bäst lycka med när jag fiskat in flugan i jämnfart och inte för snabbt. Gärna med handtwist. Har det varit strömsatta sund så kan det ibland räckt att lägga ut ett långt kast och bara hålla i linan och låta masken drifta genom strömmen. Huggen varierar i hur hårt det blir. Ibland tar dom väldigt försiktigt och ibland smäller det till kraftigt i linan!

Mitt och mina vänners fiske har bedrivits från nordre älvs mynning till en bit ovanför Marstrand de senaste veckorna.

Vi har fokuserat på sent fiske. Vi har åkt hemifrån runt 22:30 på kvällarna och varit på plats för att fiska en stund efter 23:00. Ofta är det ganska lite aktivitet de första timmarna. Man ser sporadiska vak. När klockan är runt 01:00 så har det börja hända grejer.
Vissa kvällar har det vakat konstant och det har varit fisk i rörelse i flera timmar runt om oss.

Man ser ganska tydligt när det är svärmning av mask börjar. Havsöringen vakar mer explosivt och vänder snabbt i ytan. När det börjar ljusna och maskarna drar sig tillbaka ner mot bottnen så vakar havsöringen med lugnt och skapar en annan typ av vak. Fisken har mer eller mindre tagit ståndplatser i de strömsatta sunden och plockar mask som driver med strömmen. Vi funderade på om det kan vara så att fisken vid den tiden riktar in sig på död eller ”utlekt” mask.

Varje kväll har vi fått fisk och alla havsöringar har varit i otroligt bra kondition. En fisk som var precis över måttet drog ut min 36,5m lina plus en bra bit ut på backingen i första rusningen. Jag trodde att jag hektat i en fisk runt 2,5 kg men när fisken hoppade långt därute blev jag förvånad över storleken.. Fisken landades efter en grymt bra fajt och var lika pigg när den fick friheten åter.

De fiskar som fått sätta livet till har varit otroliga matfiskar. Fet i köttet så när jag grillat filéerna så har det flammat upp lågor av fettet som droppat ner.
Det är nu man skall ta med sig en bra matfisk om man lyckas landa en!
Bra att veta är att det är nya regler för i år. Man bara får lov att ta med sig max 2st havsöringar över 45cm per dygn!

En kväll i veckan som var lite speciel var när jag Alexander och Fredrik var ute och fiskade. Det hade varit tryckande värme på dagen och kvällen skulle bli lugn och stilla. Vi fiskade på en plats med mycket rörelse i vattnet. Kvällen blev precis som vi hoppats på. Stor svärmning med mask och grov fisk som jagade nära land.

Fredrik lyckades kroka i en bra fisk som visade väga 2,3kg. Fisken gav en grym fajt och man hörde hur fredriks gamla klassiska Hardyrulle skrek ute i natten!
Efter avkrokning, ett par snabba bilder och en stunds vila så återhämtade sig fisken och simmade lugnt tillbaka ner i djupet.

Vi landade många fiskar denna kvällen och tappade också flera. Runt om oss vakade fiskar i riktigt bra storlek men som var svåra att lura. Är det för mycket mask i vattnet så försvinner flugan i mängden.

Det är ett spännande fiske mitt i natten, alla sinnen skärps och man hör minsta vak ute i mörkret.

Några av havsöringarna har redan börjat ta färg inför höstens lekvandring.

Tyvärr så har det riktigt stora fiskarna varit svåra att komma i kontakt med. Mina största fiskar har legat på ca 1,6 kg.

Annat var det för min vän Joona som knappt hunnit med att fiska någon havsöring den senaste tiden. En kväll när han väl tog sig tid så small det på rejält. Han lyckades höja ribban på sitt pb till 3,8kg!! Läs om hans fiskenatt här.

Det intensivaste sommarmaskfisket kan snart vara över så det gäller att passa på nu när det verkligen händer.