Vecka 31 var planerad för laxfiske i Norges lilla smålaxälv Bjerkreimselva. Där fiskade jag och Jens förra året och hade bra fiske med 5 st landade mindre laxar.
Men efter lite olika omständigheter så avbokade vi Norgefisket och bestämde oss för att utforska 2 av Sveriges omtalade älvar nämligen Byskeälven och Lögdeälven. Fisket på hela östkusten har varit väldigt bra i år och i Umeälven har det stigit mest lax i år än vad det gjort senaste 100åren.

Jens bror Johan bor i Umeå och har nyligen börjat fiska lax i norrlands många älvar och åar och han tyckte det var kul att vi kom och fiskade med honom.

Jag landade i Umeå på måndagskvällen och blev hämtad av Jens och Johan. Vi åkte hem till Johans lägenhet och tog ett par pilsner och band upp lite flugor inför morgondagens fiske i Lögdeälven.

På tisdagen kom vi iväg ganska sent, vi gjorde ett stopp i den lokala fiskebutiken för att köpa fiskekort, tafsmaterial och krokar. När vi väl var på plats i Lögde var klockan 15:30 och vi hade ingen direkt aning om var i den 5 mil långa älven vi skulle starta fisket.

Vi provade oss fram och hittade några fina sträckor där det borde stå fisk men vi hade ingen känning av varken lax eller havsöring. Jens fick dock en liten harr på sitt tvåhandsspö.

Regnet öste ner hela dagen och vi tappade lite lusten av att fiska på sträckan så vi hoppade in i bilen för att åka till ett ställe som Johan hade hört skulle vara bra.

 

I slutet på en liten skogsväg fanns en liten fin stuga som är öppen för allmänheten där man kan sova över eller bara tända kaminen för att värma sig lite.
I stugan bodde två gubbar från Polen som hade fiskat i Lögde en vecka men som brukar åka hit åtminstone en gång per år. Dom bjöd oss på nygrillad havsöring och berättade om fisket. De gav oss en hel del tips på vart och när man skall fiska i älven. Dom hade fångat stor harr, slåttansbörting (en speciell stam av havsöring som finns i Lögde), havsöring och drillat ett par laxar utan att lyckas landa dom. Dom fiskade med lätt utrustning från #2-3 till #4–5. Gubbarna var nöjda med sin resa men nu hade de bara en natt kvar innan de skulle hem till Polen igen.

Efter lite öl, käk och en trevlig pratstund så begav vi oss till ett ställe som vi hade blivit tipsade om.
Det hade nu blivit ganska mörkt och jag började känna mig seg och omotiverad att fiska vidare. Det är inte lätt att vada i stömt vatten i mörkret när man aldrig tidigare fiskat på sträckan. Vi bestämde oss för att ändå göra ett försök och vi delade upp oss. Jag gick uppströms en bit där jag skymtade en fors och en nacke. Jens och Johan gick lite nerströms för att fiska. Johan såg ganska snart en rejäl fisk som visade sig på sträckan och fiskade på den men den ville inte hugga.

Jag träffade på en kille i mörkret som precis tagit en havsöring på ca 2kg. Han berättade att jag skulle ta mig en bit uppströms och fiska sträckan ovanför forsen. Det kan vara den hetaste platsen att fiska just nu. I mörkret hugger de stora öringarna berättade han.

När jag kommit en bit uppströms så ser jag den fina sträckan jag nu skulle fiska av. Det var så spännande att äntligen fiska av en het sträcka. Jag kunde skymta ett par stenar som skapade rörelse i vattnet mitt i älven.

Där kan det stå fisk tänkte jag. När flugan svepte förbi framför den första stenen så blev det bomstopp. Fan, botten. Jag vill inte vada ut och förstöra poolen och skrämma fisk så jag bestämde mig för att dra loss flugan. det knakade till och en stor gren kom med flugan upp. 0,40 tafs klarar det mesta.

Kastet därpå gör jag en meter kortare för att inte fastna i samma träd igen. Flugan sveper förbi och det tar tvärstopp igen.  Jag gör om samma sak, spänner linan till bristningsgränsen och börjar backa bakåt. Då händer det. En bred rygg reser sig över ytan och börjar simma uppströms. Jag fattar först inte vad det är som händer. Att det faktiskt är en jättelax som jag krokat. Fisken drar iväg en bra bit uppåt för att sedan tvärvända och simma nedströms tillbaka till sin huggplats. Jag känner mig helt maktlös. Bromsen är hårtåtdragen och mitt spö har inget att sätta emot, det gick inte att rubba fisken i strömmen. Efter ca 3 minuter bestämmer den sig för att sticka tillbaka till havet. Jag kunde inte bromsa den eller sätta mer press den bara tog lina och stack iväg i hög fart över nacken och sen släppte den. Kroken var rätad och i kastet senare small mitt spö av i den tjocka delen precis över handtaget.

Jag stod där i mörkret i älvkanten och kunde inte fatta vad som just hänt. Jag tappade min livs största lax och står nu med mitt 3 delade spö i 4 delar och en rätad krok..

…………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Dagen efter skulle vi fiska i Byskeälven så jag behövde ett nytt spö. Vi åkte vi ner till den lokala fiskebutiken och berättade om vad som hänt. Vi spekulerade om det kan ha varit en stor havsöring eller om det var storlax som klivit på. Jag hittade ett nytt spö och lite fler nya krokar sedan hoppade vi in i bilen och drog iväg till Byske.

Väl framme i Byske mötte vi upp Roger Viklund som driver en guidefirma ihop med sin barndomskompis i Byske. Roger har fiskat i älven hela sitt liv och kan många fina pooler och huggplatser.

 

Roger hade sedan tidigare hjälpt oss med boende. En 8 personers timmerstuga med dusch, bastu och en stor härlig altan. Den hyrde vi för 500kr per natt.

Vi hade begränsad tid i Byske och skulle bara hinna fiska där ett och ett halvt dygn så vi bestämde oss för att bara fiska de hetare platserna som Roger visat oss.

På ett ställe visade sig lax varje minut i ytan. Och i första repan sög det tag i min fluga när den svepte in bakom en sten i forsen. Ett stenhårt hugg och sen inget mer.

Vi fiskade på bra in på natten ända tills det började bli ljust. Jag bestämde mig för att bara ta en powernap på ett par timmar och sedan ut i älven igen.

När jag kom ner till älven så var det mystisk dimma i det svaga morgonljuset. Laxarna visade sig lika ofta som kvällen innan. I första repan tar det stopp mitt i älven och jag lyckas kroka! Jag drillar laxen på mitt nya spö och det känns underbart! Fisken håller sig relativt lugn och går mest och stångar hårt i strömmen. Efter en stund utan att jag fått se fisken så kliver den av..

Jag åkte hem och käkade frukost med Jens och Johan som nu stigit upp.

Vi fiskade hela dagen och utforskade fler ställen som vi blivit tipsade men fisket var svårt, bara något entaka hugg för min del och Jens tappade en ganska fin havsöring. Klart och soligt och varmt i vattnet gjorde fisket trögt i hela älven.

Natten därpå bodde vi på ett annat ställe då timmerstugan var uppbokad för ett annat gäng.
Ett litet pyttehus med tillhörande vakthund. Vi klämde in oss i huset för 350kr natten. På nattfisket fiskade vi nära vårt boende och det visade sig ett antal lokala gubbar längs älvkanten.
Här uppe märker man verkligen av att det är en speciell fiskekultur. De lokala delar inte med sig av fisket och svarar helst inte på frågan ”Har du fått nått?”. Det är först när man pratat en stund och har man lyckats göra något bra intryck då kanske man får ett tips eller två. En kille tog en havsöring på 5kg den kvällen.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Dagen därpå drog vi tillbaka till Umeå och jag var redo för revansch på storlaxen i Lögde!
Jens bror Johan hade bjudit hem vänner på middag så han skippade fisket. Jag och Jens var taggade och var vid älven i god tid innan nattfisket.

Vi kände ingen stress utan tog oss en öl och chillade vid sträckan där jag tappat min storlax.
När mörkret kröp sig på var det dags att börja fiska. Vi delade upp oss på övre och nedre sträckan. Jag började längst upp och Jens nere på nacken. Vi fiskade i ca 2 timmar utan att känna något. En del fisk hade börjat visa sig när klockan slog 01:00 och en stund senare hör jag i mörkret hur Jens ropar FISK!!

Jens landade en fin liten havsöring. Äntligen hade vi lyckats landa något!

Jag satte mig vid älvkanten gjorde en brasa och tog en kopp kaffe och kollade på när Jens fiskade klart sträckan. Efter ett av kasten hugger det på Jens fluga och det blir en rejäl virvel. Fisken krokas inte men Jens kände att det där var en stor fisk.

Jag dricker upp kaffet och börjar fiska av sträckan. När jag kommer till platsen där Jens hade på något stort fiskar jag fokuserat. Jag Slänger ut min stora Synray red butt fluga i strömmen och mitt i älven suger det tag ordentligt!! Fisk skriker jag och direkt i mothugget drar fisken ut en hel del lina.

Jag fajtar fisken ca 10 – 15 minuter och lyckas tillslut landa min hittills största havsöring! En slåttansbörting på 65cm och 4,05kg!!

Antagligen har vi prickat ett steg med ny fisk som kommit upp i poolen. Två kast efter hugger det tag på nästan samma plats igen. Ännu en slåttansbörting har tagit flugan! Jag drillar fisken så hårt jag kan för att sedan släppa tillbaka den. Helt underbart att vi båda har fått fisk!!

 

Vi träffade en lokal gubbe som berättade om lax och havsöringsfisket i älven. Han hade själv tagit en havsöring i älven på 8,1kg för några år sedan.

När solen började gå upp då avtog aktiviteten och vi åkte hem.

Dagen därpå är vi på plats igen jag känner ingenting under hela det långa fiskepasset men i den mörkaste timmen runt 01:00 så ropar Jens FISK i mörkret. Jens landar en riktigt fin havsöring på ca 1,5kg.

Vi hade tagit med varsin stor bit från min storöring från kvällen innan som vi grillade och åt med färskpotatis.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Sista fiskedagen ville jag fiska lax i Umeälven men blir tillslut övertalad att vi kör en sista kväll i Lögde. Vi kom till älven något tidigare denna kväll och vi började fiska redan vid 19:00 tiden.

Jag hade rekat en plats sedan tidigare men hade inte haft tid att fiska av den. Jag gick ner till det ofiskade stället som var en ganska långsamflytande del som sedan pressade på när man närmar sig nacken. Jag tyckte flugan fiskade lite långsamt så med handtwist ökade jag farten.
precis när jag började få fart på flugan så hugger det till! Fisken gjorde en enorm rusning nedströms, säkert 40m.

Efter en bra fajt landar jag min andra storöring. Denna var ingen slåttansbörting utan en vanlig havsöring. 63cm och 3,05kg!!

Här är en kort film från fajten:

Det var en jätte trevlig resa att hänga med Jens och Johan. Det var spännande att utforska svenska älvar, Lögde är en jättemysig älv med många fina partier med djupa och grundare pooler med fina nackar och forsar. Hit kommer jag definitivt åka igen!