Vårfisket efter havsöring har varit lite annorlunda i år. I alla fall för min del och för många andra vad jag förstår genom rapporter som jag läst. April har inte direkt varit bra för mig gällande fisket efter havsöring, visst jag har fått fisk och inte haft så många bomturer men det har inte varit som det brukar vid den tiden på året.. Ursäkterna har varit många, dels pga vädret, kylan, värmen, hög och lågvatten, regn, is, hagel solsken. Men också för att jag inte fiskat så mycket som jag velat, speciellt de dagar då förhållandena varit lite bättre. 

I höstas flyttade jag till Björlanda Kile med min familj. Det är ett helt nytt område för mig att utforska med älven som mynnar ut precis runt hörnet av Björlanda Kile och det salta havet ut mot öarna på utsidan. Större delen av tiden på sjön har jag spenderat att utforska och fiska av de nya platserna. Det finns oändligt mycket bra spots och redan nu har jag ett par nya favoritplatser vilket är kul! 

Kommer man en bit ut är det ofta stark ström och vattnet har ofta en klarare färg. Ibland är skillnaden enorm, klicka här

Vanligtvis hittar man fisk i varenda vik man fiskar och de kommer i stim. Hittar man fisken så är inte inte konstigt att landa ett 10+ tal i samma område.  Men så var det inte alls i år. De fiskar som jag och kompisarna fått har bara varit ströfiskar, fiskar som kommit själva utan något stim.

65cm3.2.jpg

Dock har de flesta av dom har varit galet starka och fin i form! Bästa fisken hittills är Albins havsöring som han fick på premiären på 3,2kg.

Fisket har också varit annorlunda för att jag skaffat en båt. En perfekt fiskebåt för kusten, Mako 19cpx. Båtfiske öppnar verkligen upp för ett havsöringsfiske på en helt ny nivå. Jag har haft tillgång till båt på landet tidigare men aldrig kommit ut på båtfiske i Göteborgsområdet. Det häftigaste med det är att man lätt kommer till helt nya platser, längre ut från land, där knappt någon annan fiskar. Fisken man får en bit ut är oftast knallblanka och sjukt starka. De havsöringarna har kanske skippat lek eller varit ute ett tag i havet och hunnit äta upp sig i fin kondition.

Känslan när man driftar över 12m djup och strömmen för en i fint tempo in över grundområden på ca 2,5m djup. Där man i kristallklart vatten ser sand, musslor och tång under båten. Gynnor och skär som sticker upp från djupet, när flugan sveper förbi och man ser den där skuggan och prickiga ryggen komma efter i hög fart, ta flugan och vända ärså jäkla häftigt! Sådana platser känns verkligen som storöringställen. 

Utdelningen har varit sådär än så länge och jag har mest får mindre fisk mellan 35-45cm. Dock har den varit i perfekt kondition!
Platserna är otroligt lovande och jag har på känn att någon dag så smäller det på en riktigt stor sillätare därute!

De havsöringar som jag fångat närmre mynningen och nära land har varit något mer lekfärgad och lite smalare än de ute bland skären. Inte gör det mig mindre glad men det är en tydlig skillnad.

Detta är en av de nya platserna som jag älskar att fiska av därute. En plats som oftast är strömsatt och mycket rörelse i vattnet!

Det är galet mycket småfisk i vattnet, ibland blir ekolodet fullt på skärmen och kollar jag ner så är det tjockt av småfisk. Alla mina senaste fångster har varit på just baitfishflugor.. 

Denna typen av fluga har fungerat bäst för mig, även mindre varianter i vit färg har varit bra!

Flugor med tratt levererar alltid känns det som. Flugan simmar som en liten fisk i otrolig rörelse!

Ofta på grund av vind och ström så måste man ankra upp. När det var dags att flytta på sig och Albin började dra upp draggen kändes den bra mycket tyngre än förut.. En stadig sten hade kilat fast sig i draggen.. 

Maj månad brukar vara en svår av någon konstig anledning. Mest beror det väl på att jag inte fiskar på rätt plats vid rätt tillfälle, men denna maj skall jag testa nya platserna och med sjunklina.  Imorgon blir det provfiske på dagen med  den nya linan ute bland skären med en baitfish på tafsänden.