Hösten har varit  fullspäckad med grejer att göra och det har knappt funnits tid till något fiske. Familj, flytt, jobb och jakt har tagit upp mestadels av tiden. Men i lördags fanns det äntligen tid för lite fiske. 

Jag (Lucas) och Michael (Flajfishing) stack iväg för att fiska lite regnbåge och öring!

På plats vid vattnet ser vi hur fisk går och vakar längs kanterna. I ett av de första kasten har jag ett hårt hugg i min gröna harörenymf men krokar inte. 

Fisken går i jämn fart i ett mönster ute i sjön och man kan mer eller mindre se när fisken är inom kasthåll eller inte. Både jag och Michael fiskar med små fjädermyggslarver, kläckare och även andra nymfer men fisken visar inget intresse.

Michael sätter då på en myra med tydligt orange bakkropp och svart framkropp och efter ett par utlägg mot de vakande fiskarna smäller det på! Regnbågen är i jättebra kondis och den ger en bra fajt!

Det är en bra regnbåge i fin storlek. Tyvärr har fisken simmat runt med en boobiefluga i sidan efter en felkrokning. 

Jag byter om till en liten foam myra från J:son och efter bara några utlägg så ser jag hur en fisk vänder om och hugger tag i flugan. Fisken gör 3 luftsprång men sen släpper den..

Det gjorde inget då vi nu lyckats knäcka koden tänker jag. Mycket riktigt dröjer det inte så länge förens Michael drar på sin andra regnbåge på myran! Även denna fisken är tokig och kör runt ute i sjön. 

Efter det så blåser det upp en del och fisken slutar vaka. Vi fiskar på och märker att så fort det blir minsta uppehåll i vinden och delar av ytan blir blank, då vakar fisken där direkt. Men så fort det kommer minsta vind då slutar dom. 

Till vänster om oss har jag sett en fisk vaka bland näckrosor på grunt vatten flera gånger. Michael provar att få den att hugga nu på en fjädermygga. Fisken vakar flera gånger på samma ställe innan den väljer flugan! Fisken drar i väg i vansinnig fart ut i sjön och vi båda förstår att detta är nog en av de bättre regnbågarna i sjön! Tyvärr pallar inte tafsen och den går av..

Vinden lägger sig och det vakar fisk runt om oss hela tiden. Vi provade alla möjliga flugor men lyckades inte få dom att hugga. Det var typiska fjädermyggsvak, försiktiga och lugna virvlar i ytan. Man kunde tydligt höra ett sipp-ljud när fisken sög i sig de små insekterna.

för min del blev det ett bompass denna gång men det gjorde mig inget. Fast det låter lite klyschigt så är det faktiskt bara härligt att komma ut i naturen, fiska och snacka skit med kompisar.

Hösten är en årstid som jag har väldigt blandade känslor för. Jag känner nästan en tomhet när träden tappar sina blad och det blir mörkare och kallare för varje dag som går. Man vet också att det inte kommer bli så mycket mer fiske. Men hösten är också en av de vackraste årstiderna. Det är häftigt hur vår natur här i norden byter skepnad och förbereder sig inför vintern.