Jag och Oskar drog till forshagaforsen för att försöka lura årets sista lax och öring till hugg!

För två helger sedan avslutades det mesta fisket efter lax och öring på västkusten men i Forshaga kan man ännu fiska om man vill!

Jag och Oskar hade bokat kort 5-6e Oktober på zon 2 i forshagaforsen. Vi drog upp tidigt lördag morgon från Göteborg till forshaga. Körningen tar ca 3 timmar. Tiden gick fort när vi satt och tjötade fiske hela vägen upp.

Vi möttes av ett grått och kallt Forshaga. Direkt löste vi kort och stuga och mötte upp John Sätterman (Zalmonfishing.com) som också skulle fiska denna helgen men på sträckan nedanför oss. John hade varit här ett par dagar innan och fiskat, då hade han och hans två polare landat ett gäng laxar och öringar.

Jag och Oskar var förväntansfulla när vi vadade ut mot ön ute i älven. Vattnet var väldigt lågt och det var inga problem att vada ut till ön. Normalt sett är älven en meter högre än vad den var nu.

Jag började repan och visade Oskar ungefär hur vi skall gå där ute i strömmen. Älven har format stora och djupa sandgropar och det är lite trixit att vada där ute då det helt plötsligt kan bli en halvmeter djupare bara ett steg bort.

När jag fiskat av en bit så började Oskar fiska av bakom mig.

Efter en en kort stunds fiskande ser jag hur John höjer spöet nedan för mig på zon 3!

Jag och Oskar tog oss dit och kunde vara med under landningen av dagens första fisk, en fin öringhona!

Nu jäklar tänker jag, nu kommer det smälla på för mig och Oskar med!

När jag närmade mig nacken som ligger halvvägs på sträckan så skrämde jag iväg en öring eller lax i 4-5kgs klassen.. Den stog på ca 50cm vatten. Typiskt tänkte jag, jag fiskade av lite för ivrigt första repan och kunde kanske kunna få den på kroken om jag varit försiktigare.

Efter nacken var det en liten blankfläck som jag lät flugan glida över och precis när flugan åkt förbi fläcken så small det på en liten lax!

Jag kände ganska snart att det var en liten fisk så jag drillade in den hårt och kunde snart släppa tillbaka den lilla laxen. Ca 45 cm var laxen eller grilsen som man kallar lax upp till 3kg.

Vi fiskade av vår sträcka 2 gånger innan vi tog en liten pause. Jag bytte till en lite större fluga med gult, rött, orange och svart vinge. Tuben var en tung mässingtub som verkligen skulle sjunka ner till djupet.

När jag påbörjade tredje repan ser jag ett par fiskar slå nere på nacken. Jag börjar försiktigt vada mig neråt och hoppas på att någon av dom är bitvillig.

2-3 steg neråt mot nacken och ett nytt kast. Strömmen är inte så hård på den övre delen av sträckan så jag drog hem flugan i jämn fart. Helt plötsligt stramar det till ordentligt, FISK!! ropar jag till Oskar.

Jag känner tyngden i spöet och märker direkt att detta är ingen lax utan en öring! Jag drillar fisken ganska hårt och kan snart landa den. En riktigt fin öring blir snabbt fotad och snart simmade den hem igen.

Lucas Eliasson Forshagaforsen

Jag lägger ett nytt kast i samma riktning som förra kastet och börjar dra hem igen. Då kommer nästa hugg på exakt samma plats! FISK IGEN ropar jag till Oskar. Jag känner att detta är något mycket tyngre och jag försöker drilla så hårt det går. Fisken stångar lite på djupet och sedan kommer den upp mot ytan, jag hinner se att det är en storöring precis innan taften går av.. Jag fattar ingenting. Jag kollar av tafsan och ser att den är helt perfekt avskuren. Inte  fransig som att den gått mot en sten utan rakt av bara. Då slår det mig att jag använde min peang som har sax på en del av tången. Kan det varit så att jag råkat komma när taften när jag krokade av förra öringen? Aja inte mycket att göra åt tänker jag och fiskar vidare.

Vi går repan flera gånger utan några direkta kontakter. John däremot har flera hugg och landar ytterligare 4 laxar där nere i lugnvattent efter forsen. En av laxarna hade en enorm haka!

Det är gött de dagar då man kopplar av i fisket. Man har känningar och man landar fisk och känner ingen stress.. Man kan ta sig en pause då och då och prata med fiskekompisarna eller bara njuta av att vara ute i naturen.

Vi fiskar på flitigt hela dagen utan att känna någonting. Men plötsligt när jag stog och tänkte att en öl och lite käk hade suttit fint nu, vi kanske skulle ta och avbryta. Då kommer hugget! FISK ropar jag till Oskar igen. Det är ännu en öring som tagit flugan! Jag sätter press med rulle och spöt och kan snart landa dagens för mig tredje fisk, underbart!!

Fisken var i samma storlek som den förra och jag kan snabbt släppa tillbaka den.

Efter det händer inte så mycket mer för oss. Jag och Oskar fiskar vidare någon timme in i mörkret innan vi lägger av för dagen.

…………………..…………………..…………………..…………………..…………………..

Dag 2

Vi tog sovmorgon på söndagen till 09:30. Dels för att vi inte kände någon stress men också för det blev en del pilsner för oss i stugan på lördagskvällen med fiskesnack in på småtimmarna.

Det var skönt att ta det lugnt och käka en ordentlig frukost för att sedan spendera hela dagen ute i älven. Vädret var klart och varmare och inte så mycket dimma som dagen innan.

Oskar fick börja fiska av sträckan och på precis den plats där jag fick fisk så smäller det på ordentligt för Oskar! Gött att han också får känna på fisk!!

Jag ser att han har ordentlig press och ser ut att ha fisken under kontroll. Fisken gör ett hopp och flugan lossnar. Ahh typiskt…

Vi kör på ett par timmar och när Oskar fiskar av blankfläcken där min lilla lax hugg så smäller det även på en lax för Oskar!

Han drillar in den hårt och det är nästan en identisk liten lax som tagit flugan. Fisken krokades snabbt av och simmade ut i älven igen. Gött nu är nollan spräckt för hans del tänker jag!

John fiskade nedanför oss denna dag också. Han drillade fisk och hade mängder med hugg. Jag kollade på honom under en period då han gjorde 4 kast och landade 3 laxar mellan 3-5kg!! Han fiskade ett par timmar och landade totalt 6st laxar denna dagen.

Oskar hade ett spännande fiske med några rejäla hugg ute i forsen. Ingen mer fisk krokades.

Själv hade jag inte en enda kontakt med fisk vad jag kunde känna. Bara en rejäl virvel efter flugan men annars ingenting.

Så kan det vara med fiske och det är väl det som är det roliga antarjag. Man vet aldrig vad man får eller när man får fisk.

Efter en hård dags fiske i forshagaforsen så satte vi oss i bilen och åkte hem. Oskar och jag satt och snackade steelhead fiske i British columbia och tappade totalt bort oss. Vi förstod att något var fel när vi kom fram till Norska gränsens tullatstion. Vafan är det här? Är vi i Norge frågar Oskar.

Jag fattade ingenting, jag trodde vi skulle vara i Göteborg om någon timme. Vi hade kört två timmar rakt ut mot Norge.

Det är den sjukaste felkörning jag någonsin gjort. Nu i efterhand så skrattar jag åt det men just då var det inte kul..