Det var ett halvår sedan jag och många andra västkustfiskare fick sin senaste havsöring. Änligen var väntan över.
Kvällen innan lagade jag mat, packade väskorna med alla tillbehör, kollade genom flugaskarna och såg över all utrustning inför morgondagens fiskepass.

04:20 ringde väckarklockan. En timme senare plockade jag upp Oskar och Agne vid svingeln.
Vi styrde färden mot de sydligare vikarna nere i Särö. När vi kommit fram och tagit första koppen kaffe så var det en helt underbar känsla att stå och blicka ut över ett spegelblankt hav. Himmlen var rosa blå när solen gick upp.

Vi vadade ut i den grunda viken och började fiska av den med ett bra mellanrum mellan varandra.

Nicko Special fick bli min premiärfluga då den visade sig vara riktigt effektiv förra året i kallt vatten.

Efter en halvtimme känner jag ett litet pill i flugan. Jag stripar hem och gör ett nytt utlägg mot samma plats, låter flugan sjunka till botten och börjar dra hem den i lungt tempo. Tre drag senare tar det stopp och jag höjer spöt bestämt. Fisken gör några kortare lugna rusningar och jag kan snart håva årets första havsöring!

Det var en utlekt fisk, en besa med lekskador och trasiga fenor. Fisken var ca 50 cm och fick simma tillbaka efter ett par bilder! Undebart att fått spräcka nollan på premiären så man kan fiska lugnt och avkopplat resten av dagen.

Ett par rejäla havsöringar simmade lugnt i ytan och head and tailade men en bit utanför kastavstånd..

Det var trögt även om vi såg en del vak i viken. Vi provade lite olika mönster från maskar och märlor till räkor och fiskimitationer.

Det hade varit nästan vindstilla på morgonen men efter en värmande kaffepause så började det blåsa lite mer och vinden hade nu bytt riktning.

Det kändes hett, vi vadade ut i viken igen och ganska snart drar Oskar i fisk. En knallblank 45:a landas och får simma tillbaka igen efter en snabb drill.

Ganska snart drar det till i min lina igen nästan på samma plats som min första fisk tog. Fisken gör 3 hopp och ett par rusningar innan den blir klar för landning. Fisken var i finare kondition och ca 55 cm.

Vi fiskar vidare i det 6,5 gradiga vattnet och man kände knappt sina tår. Kylan bet verkligen tag i mig och det fick bli ett par extra kaffepauser på förmiddagen. Agne hade otur och hade inte haft ett pet i flugan på hela morgonen så vi funderade på att packa ihop och dra till någon annan vik lite norr över istället.
Men vi kom fram till att gräset inte alltid är grönare på andra sidan. Och vad händer i viken när solen värmt upp viken någon grad?  Vi fiskade vidare i samma område men gick en bit bort från där vi redan fiskat av.

Vi började fiska av effektivt och förflyttade oss mycket. Jag drar i två öringar på raken. Nu hade vi 5 st havsöringar landade och bara en under måttet..

Oskar fiskade av en djupkant och ganska snart small det på en rejäl fisk på 48 cm och blank!

Vi fortsatte att nöta på i vikarna under hela dagen med sporadiska hugg och landad fisk.

Äntligen släppte det för Agne också. Han landade ett par fina fiskar och hade en hel del hugg i flugan.

Vi träffade aldrig på ett riktigt stim av fisk som man brukar kunna göra på våren utan det var bara enstaka fiskar som kom simmandes. Ingen mask eller annat liv såg jag på hela dagen.

Senare på eftermiddagen kom Simon ut till oss efter en lång arbetsdag. Han fiskade med en liten ilsken röd fluga som han lyckades lura upp en premiär öring ganska snart.

Nu började vi se lite vak och rörelse. Det blev ett spännande fiske med en hel del hugg och ett par landade öringar.

När solen började gå ner och det blev lite kyligare så fiskade vi oss tillbaka till första viken igen. Där drog vi i ytterligare några fiskar och det verkade som att fisken kom igång efter att havet värmts upp något under dagen.

Det var en underbar dag vid havet med trevligt sällskap och en hel del fisk. Totalt fick vi landat 18st havsöringar där mer än hälften låg på måttet eller över!!

I helgen är det dags igen och då hoppas vi på ännu fler och större fiskar då det är fisketävling!
Pro Fly anordnar Sea trout Open där vi skal vara med och försöka landa några av tävlingens största fiskar!