Äntligen var det dags för vår Havsörings-weekend i Norra Bohuslän!
Vi var en liten grupp på 5 personer som skulle fiska ihop, varav jag (Lucas) och Albin som skulle guida våra nya vänner till havsöringarna.

På torsdagskvällen möttes vi upp vid huset där vi installerade oss. Sedan tog en pilsner, band flugor och och lärde känna varandra lite. Det är så enkelt att lära känna varandra när alla har ett starkt intresse för fiske. Snacket bara flyter på, alla har historier och fiskeupplevelser att berätta. Emil som hade kört hela vägen från Umeå var ny på kustfiske efter havsöring men hade tidigare erfarenheter från älvfisket med enhands och tvåhands. Magnus som var från Skara hade hållit på med alla möjliga typer av fisken specimen mete och trolling, han var relativt färsk på kustfisket efter havsöring. Edin kommer från Göteborg och är sedan tidigare en duktig havsöringfiskare! 

Vi snackade taktik och alla hade stora förhoppningar inför de dagar vi nu hade framför oss med fullt fokus på havsöring!

När jag och Albin vaknade på morgonen hörde vi hur det blåste där ute. det var kraftig vind redan klockan 04:50 på morgonen så vi förstod att det kan bli en tuff dag på kusten i hård vind.

Väl på plats i första viken möttes vi av högt vatten och kraftig sydvästlig vind. Det kändes hett men tyvärr gav den första timmen bara något enstaka hugg.

Vi bytte plats och sökte skydd för vinden i vikar där vi kunde fiska effektivt.

Vi hittade några mindre stim av havsöring som jagade småfisk runt om i vikarna. 

Magnus och Emil hade ett kort race där fisken visade sig i ytan där de jagade småfisk. Båda lyckades landa varsin mindre öring!

Albin och Edin vadade över ett litet sund ut på en av öarna. Därute lyckades Edin lura en fin havsöring på 54cm. Öringen gav en riktigt bra fajt och det tog en stund för Edin att landa den. Några snabba bilder sen fick den simma hem igen.

Efter en värmande lunch av långkokt högrevschili och tortillabröd så var det dags att dra vidare till nästa plats. Vi skulle testa fisket utomskärs lite längre ut i skärgården.

Ganska omgående hittade vi fisk.

Några större havsöringar följde efter och hugg i flugorna men vill inte bita ordentligt tyvärr.


Emil fick ett ordentligt hugg på lång lina och fisken försvann och lämnade en stor virvel i ytan. En stund senare hugger det på Emils
Albinoräka igen och då smäller tafsen av..
 

Morgonen därpå fiskade vi av ytterligare en ny plats. En vik där en lekbäck rinner ut. Vi började med att fiska av ytterkanten av viken där det var närhet till lite djupare vatten. På Albins räka small det på en riktigt fin havsöring i 3:e kastet.

Vi hade flera kontakter och landade ett par fiskar direkt på morgonen.

Vinden lade sig för en stund och genast började det vaka öringar i den grunda viken. Jag (Lucas), Magnus och Edin smög oss sakta mot stimmet som cirkulerade i viken. Det gällde att ta det försiktigt och turas om att kast på fiskarna. För många nedslag med fluglinor skrämmer lätt fisken som simmar lugnt och försiktigt på grunt vatten.

Vi bytte från skrikiga räkflugor till de minsta flugorna vi hade i askarna. Med små märlor på tafsen handtwistade hem flugorna.

Efter 3 bra utlägg mot öringarna utan hugg så testade vi att sätta fart på flugan, Edin drog hem så fort han kunde efter att flugan landat och det small direkt!

Efter att öringarna slutat vaka och viken blev lugn utan tecken på fisk beslutade vi oss för att dra vidare.

Direkt när vi kom ut på den nya platsen ser vi en fisk som går upp och vakar inom kastavstånd för Emil. Men fisken vägrar ta.. 

IMG_4742.jpg

Fisket var trögt och vi hade inga direkta kontakter på platsen så vi drog vidare igen. Det är ingen idé att stå och nöta om platsen inte levererar något första timmen.

På plats i nästa vik fick vi kontakt med en hel del öringar. Många hugg i flugorna och ett par riktigt elaka hugg.

Vi hittade lä bakom ett berg och kunde sitta i solen och käka grillad korv och ta nått att dricka.

När kvällen kom bestämde vi oss för att avsluta fiskedagen på samma ställe där vi fiskade på morgonen. Utanför viken fanns ett fint sund med varierande djup som vi kollade av. 

Albin och Emil gick längs med vattnet och kollade in den fina strömmen som nu drog in. Tidvattnet stiga precis när vi kom till platsen. Albin pekade ut en plats ute i strömmen som han tyckte att Emil skulle fiska av.

När Emil precis skulle lägga ut sitt andra kast mot platsen så vakar en havsöring precis där Albin sagt att det borde stå fisk. Ett nytt kast och fisken hugger direkt! 

Under kvällen kom regnet och vindarna skulle öka ytterligare inför morgondagens fiske.

När vi kollade vindarna på morgonen blåste det 22m/s utomskärs.. Vi sökte därför skydd och kunde fiska morgonfisket i viken där vi fick fisk dagen innan.

Ganska snart hugger det för Edin och han lyckas landa en fin fisk.

Efter Edins fisk kände vi inget mer i viken. Vi drog vidare för att föröka hitta ett bra stim med fisk. 

Fisket var mycket trögt sista dagen för gruppen. Vi fick inga mer havsöringar trotts högt vatten och sydvästliga vindar. 

Tack Emil, Magnus och Edin för en super trevlig fiskehelg!!