Havsöring västkust

Varje år är samma sak. När man lägger de första kasten efter havsöring på kusten första April så känns det som att man har oändligt med tid till detta underbara fisket. Men helt plötsligt står man där på säsongsavslutningen i September och undrar var tiden tog vägen..

De senaste gångerna som jag och kompisarna har varit ute så har det varit väldigt växlande väder. Hård vind och piskande regn ena dagen till stilltje och solsken dagen därpå. Fisket har varit okay och vi har varit i kontakt med fisk varje gång som vi varit ute.

2013 har varit ett bra år för mig. Jag lyckades ta fler öringar i år än de senaste 2 åren. 127 stycken blev det totalt om jag bara räknar havsöringarna tagna på västkusten. Det är lite lustigt att jag de senaste 3 åren har tagit exakt 16st havsöringar på avslutningshelgen.

September är en månad som alltid är fullbokad med massor av saker som skall göras och jag har inte haft så mycket tid till fisket som jag önskat. Men i helgen som var nu så var det säsongsavslutning för mitt fiske efter havsöring för i år. Det var också Havsöringsfestival! Längs hela västkusten tävlade ca 50 pers om fina priser och där förstapriset var en resa till Bornholm. Det är Profly som anordnar detta eventet och det är en kul grej som sätter lite extra krydda på fisket de sista dagarna.

Jag, Oskar och Alex bestämde oss för att vara med och tävla och fiska ihop under de två dagarna. Första dagen på lördagen betsämde oss för att åka en bra bit norr om Göteborg och fiska ett par heta platser som har varit bra på hösten andra år.

När vi kom fram så låg havet som en spegel och det var klarblå himmel. Luften var kall men solen värmde snart upp luft temperaturen. Vattnet var otroligt klart.

Jag hade släpat med mig flytringen för att försäkra mig om att kunna fiska så effektivt som möjligt denna dag, det var ju ändå tävling!

Vi spred ut oss i första viken och kunde ganska snart se att det inte var någon större idé att fiska vidare här. Det var mängder med gräs och kolasnören som fastnade i flugan nästan varje kast så det var lönlöst. Det var en besvikelse då jag vet att denna platsen alltid håller mängder med fisk under hösten.

Vi drog vidare till en annan vik som ligger nära och som har lite mer djup och en djupkant. Vi spred ut oss i viken och ganska snart så ser Oskar en fin öring som simmar på väldigt grunt vatten. Vi fiskar av viken effektivt genom att göra ett kast och sedan ta ett par steg och sedan nytt kast.

Jag står och kollar på Oskar som går en bit framför mig i viken och ser hur han fiskar hem sin stora rosa räka i ryckiga rörelser. Oskar spänner upp spöet, FISK ropar han och kan ganska snabbt kan han landa en fin havsöring på 43cm. I samma stund hugger en öring på min fluga men jag missar helt att göra mothugg och ser bara en stor virvel försvinna framför mig. Gött här är fisk iaf!

Vi fiskar i det kalla vattnet någon timme till och jag lyckas landa en lite havsöring som hugg på en rosa märla.

När vi fiskat av viken 2 gånger så tog vi oss ett break. Då kom hungern krypandes, så vi drog till den lokala pizzerian. När man står där ute i vattnet och fiskar och det hugger till i linan då och då. Då är det lätt att man tappar hunger och törst. Man går liksom in i någon sorts havsöringskoma.

Efter lite taktiksnack så beslutade vi oss för att testa ett nytt ställe. En plats som jag hittat på Google maps. Jag har fiskat där 2 gånger tidigare men då inte haft någon tur. Men det måste vara ett bra höst ställe.

Vi satte spöna på spöhållarna och drog vidare längs kusten.

Platsen är en perfekt vik för havsöring. Långgrund och med mycket varierad bottenvegetation. Vi fiskade av den stora viken och såg fiskar hoppa men dom var svåra att lura till hugg. Det var bara Alex som lyckades när han fiskade hem sin knallrosa räkfluga i hög fart. Han landade 2st på två kast sedan kände vi inget mer.

Platsen är en perfekt vårvik och premiären 2014 kommer nog läggas där. Det är kul att hitta nya platser att fiska på!

 

Dag 2 började med en felkörning på motorvägen som gjorde att vi stannade på en plats som vi inte tänkt fiska denna dagen men det blev så iaf. Nere vid viken så kunde vi konstatera att vattnet var ca en meter lägre än vad det var sist gång vi var här. Solen sken och det var riktigt varmt i solen.

Vi vadade ut till ett par öar som låg på utsidan den långgrunda viken för att fiska på lite djupare vatten på utsidan. Jag fick ganska snabbt kontakt med fisk. I tredje kastet hugger det till men jag lyckas inte kroka.
Jag får flera hugg och tillslut sitter det en 35cm öring i änden på linan. Den gör några rusningar och för sin lilla storlek så fajtades den riktigt bra jag trodde helt klart att det var en större fisk.
Det är kul när man får fisk i toppkondis, då är det roligt även med mindre fiskar.

Jag och Alex fiskar ganska nära varandra medans Oskar vandrade iväg till en annan ö där han fick ett par öringar och en sik.

Jag hittade ett stim med fisk som var på och hugg i nästan varje utlägg under en period. Många små men också större fisk kunde jag skymta skuggorna av. Jag landade flera fiskar men bestämde mig för att fiska vidare ut på en liten ö.

Det är en liten hängbro ut till ön utan handtag på sidorna så man får gå försiktigt så att man inte trillar i. När jag är mitt på hängbron så kommer två havsöringar blixtsnabbt simmandes under mig. Jag står helt stilla och tittar på dom när dom simmar omkring i det 50cm grunda och kristallklara vattnet. Jag kan se att det är en hona och en hane. Hanen är lite större men båda ser ut att vara över 45cm. Jag hukade mig och smög försiktigt ut ett kast mot fiskarna.

Första kastet fick jag ingen reaktion men i andra utlägget så kom hanen i världens fart och tvärvänder med flugan i munnen, jag gör mothugg. Så jäkla coolt att sightfiska havsöring i en så grund och klar vik!! Under hela fajten så simmade honan brevid hanen. Han ruskade på huvudet och gjorde arga rusningar. Först vid håvningen fick honan syn på mig och simmade iväg. Jag krokade snabbt loss fisken och släppte ut han till sin hona igen.

Jag får flera fiskar och har ett bra fiske hela dagen. Tyvärr fick ingen av oss havsöring över måttet. Den största av de 15 havsöringarna jag fick denna dag var 44cm.  Alex hade det lite trögt under förmiddagen men det släppte och han fick sig ett par fiskar tillslut. Oskar landade också en del öringar och hade många hugg där han stod.

När klockan blev 16:00 och tävlingen var slut då avbröt vi vårt fiske, vi hade kämpat på bra hela dagen utan pauser. Jag hade inte ätit eller druckit en droppe på hela dagen och jag kände mig helt slut i kroppen. En bra havsöringssäsong avslutades på bästa sätt, fint väder och öringar som hugger!!

Flugan Karin såg ganska tilltuffsad ut efter dagens alla havsöringsattacker.

Nu är det slut på havsöringsfiske och istället får det bli regnbåge i sjöar och åar och det är inte fel det heller!

Tack Alexander Åkerström för fina bilder!