Gotland är en ö som jag länge velat besöka. Främst för att fiska storvuxen havsöring och för att kolla in de dramatiska kuststräckorna och de stora raukarna såklart! 

För ett par veckor sedan så åkte jag och familjen, tillsammans med min fiskekompis Alexander Karp och hans familj till Gotland. Vi hyrde ett hus och vi skulle ha en go semestervecka på ön tillsammans och om tid fanns så skulle vi ta oss ut på lite fiske. 

På grund av den varma sommaren så hade vi inte direkt några stora förväntningar på fisket. Lufttemperaturer på 28-30 grader på dagarna och vattnet på ca 23 grader. Det gjorde inget då jag inte såg denna resa som en fiskeresa. Men såklart tar man med sig fiskeprylarna ändå.. Och så kan man reka lite inför en full havsöringsvecka på ön längre fram då man kan fokusera på fiske! 

 

Gotland är känt för sitt vinter/ vårfiske. Då finns det bra chans att fånga sin drömöring. En som vet hur man fiskar Gotländsk havsöring är Frank Gustavsson. En kille som verkligen lever för havsöringsfiske. 

Han och jag hade en gemensam vän, Jens Heidenberg som tyvärr gick bort för några år sedan. Efter att Jens gick bort tog vi kontakt och har sedan dess pratat en del via sociala medier, och nu när vi skulle åka till ön så vart det perfekt tillfälle att träffas i verkligheten. 

Frank kändes förvånansvärt positiv till att fiska havsöring även om solen stekte och tyckte vi skulle ta oss ut och göra ett försök.

Efter 16:00 till skymning kan vara hett tyckte han. Det kändes lite skumt om jag skall vara ärlig, då havsöringen på västkusten är  ganska inaktiv innan skymningen när det är såhär varmt i vattnet. Men kul att ta sig ut en sväng och få se lite vackra platser tyckte jag.

När vi kom fram till platsen vi skulle fiska så kändes det faktiskt ganska hett. ”Pallen” eller revet som vi skulle gå ut på är som ett enormt trappsteg. En platå som man vadar ut på och som sedan stupar rakt ner till nästa klack. Där kan det vara ett drop på flera meter, så ett steg för långt resulterar i en simtur. 

Jag tog det lugnt och fotade lite medans Frank och Alex vadade ut på pallen för att fiska av. 

Efter en kort stund ropar Frank FISK!
Jag snabbade mig ut till dom och kunde se en rejäl böj på Franks spö!

Väl framme så såg jag att detta var inte någon havsöring utan en Id som hade tagit Franks fluga.  

Det var ett stort stim av Id som patrullerade längs med pallkanten och de vakade rejält i ytan när de plockade små märlor eller flugor i ytfilmen. Kort därefter hugger en Id på för Alex.

Jag blev riktigt taggad på att fånga en Id jag med så jag bytte snabbt om till en liten orange dräparmask som jag handtwistade in i långsamt tempo. Efter en hel del kast mot vakande fisk så stramade det till i linan och jag hade krokat min första Id på fluga!

Galet va starka dessa fiskar är! Jag fiskade med klass 7 och fisken drog ner böjen på spöt i handtaget. Idarna kämpar riktigt bra och jag kan inte fatta att detta inte är en mer uppskattad sportfisk bland flugfiskare. Att fiska Id med ett klass 5 spö och flytlina borde ju vara hur kul som helst! 

Det kom flera stim både utanför men också uppe på pallen. De skapar vågformer i ytfilmen så man kan tydligt se vart fisken är påväg! Grymt spännande!

Vi hade svag vind och en grymt skön varm vind under kvällen. 

Långt därute såg vi ett par havsöringar bryta ytan. Plötsligt hugger det tvärhårt i min fluga och en stor virvel visar sig i ytfilemen, men jag missar att kroka. Det där var garanterat en havsöring, fasen också.. 

Kvällen blir lugn och vi landar inga fler fiskar, trotts att vi ser mängder med Id så kan de va ganska kinkig när det gäller vad den äter. Det kan vara en utmaning att få dom att hugga vilket är kul och utmanande!

 

Dagarna gick och vi åkte runt och gjorde lite turistiga saker. Kollade in Visby, Slite, Fårö bland annat. 

En av dagarna drog vi till den lokala Jaktiabutiken och köpte på oss lite meteprylar så kidsen kunde få vara med och fiska lite. Det var förvånansvärt roligt att meta faktiskt och vi fick massor av fina abborrar i den lilla småbåtshamnen.

 

Medans min dotter Signe fiskade med metspöt så provade jag en vit/orange zonker i viken. Abborre är skitkul fisk som jag skall försöka ge lite tid nu de närmsta dagarna hemma i någon av sjöarna kring Stenungsund!

På grund av den extrema torka denna sommar så har en hel del av våra vattendrag påverkats negativt. Många av åarna är mer eller mindre torrlagda och mängder av öringsmolt har dött eller blivit instängda i små syrefattiga pölar. Där är det lätta byten för predatorer. 

Frank har jobbat flera gånger denna sommar med att få ner små öringsmolt från åarna och sätta dessa ut i mynningen av ån i havet. Detta för att försöka ge en chans till smolten att överleva torkan.

En dag åkte vi ner för att kolla hur det såg ut i Lummelunda ån. Ån var väldigt uttorkad och det var bara små fickor av vatten.. Mängder med småfisk som stod och sippade efter syre. Väldigt trist att se. 

 

Flera snokar slingrar sig fram bland de grunda pölarna och öringen blir lätta byten. Även en del råttor söker sig till den torra ån för att äta av den ruttna fisken. 

 

Sista kvällen på Gotland beslutade vi oss för att testa en ny pallklack där vinden legat på hela dagen. Vi hade också haft ett oväder som drog över under dagen så det kändes lovande.

Vi kom ut lite sent men hade ändå gott om tid att fiska fram till 23:00. Gotland är så vackert så jag tänkte att jag tar det lugnt och njuter lite i den varma kvällssolen och fotar.

Loop Cross SX 790. Opti Rapid

Alex och Frank gick ut på pallen och började fiska av ett stort stenrev som låg därute. Det dröjde nog inte mer än 10 minuter innan Frank ropar fisk, Havsöring!!

Fasen va gött tänker jag och avbryter mitt chillande, nu fick jag puls på riktigt.

Foto: Alexander Karp

Foto: Alexander Karp

Frank landar havsöringen och återutsätter den snabbt. Fisken simmar fort tillbaka ner i djupet.

Frank och Alex fiskar sig bort mot en djuphåla som finns en bit längre bort medans jag står kvar och njuter av den otroliga sista kvällen vi har här på ön.

Jag sätter på en speyräka på tafsen och börjar kasta ut mot horisonten. Låter flugan sjunka ner mot djupet utanför pallkanten innan jag fiskar hem. Plötsligt hugger det till stenhårt i linan när jag är helt ofokuserad!! Upp i luften flyger en havsöring och jag kan knappt fatta att jag har fisk!

Frank och Alex kommer tillbaks för att fota och hjälpa till. Öringen kämpar hårt och jag blir lite smånervös även om det inte är en monsterfisk så vill jag inte tappa min första Gotlandsöring! 

Efter en stunds fajt så lyckas jag taila den. Så jäkla skön känsla, helt ofattbart att jag kunde ha sånt flyt i denna värme!

Efter att jag släppt tillbaks min fisk så hade vi ett spännande fiske någon timme till i skymningen med vakande havsöring. Vi lyckades inte fånga något mer men det var en fantastisk kväll! 
Helt underbart avslut på en skön semestervecka på Gotland. 

Nu ser jag fram emot en lite svalare höst med förhoppningsvis aktiv havsöring hemma på västkusten. Och när tillfälle ges i höst/vinter så skall jag hit igen och jaga stor havsöring!