Förra helgen var jag (Lucas), Albin och Agne iväg på en liten smygstart av havsöringsäsongen. Vi åkte till Danmark, Fyn för att prova lyckan.
Väderprognosen såg inte så lovande ut men vi var ändå hoppfulla och det kändes som att detta kunde bli en bra fiskeresa. Vi hade fått lite goa fisketips av några erfarna danska kustfiskare så det kändes verkligen spännande. 

Vi kom ner sent på fredagskvällen till Odense där vi hyrt ett boende för helgen. Det blev en pilsner och lite gött fiskesnack innan vi somnade.

På morgonen var vi alla väldigt taggade och vi tog oss iväg någon timmer efter soluppgången till den första fiskeplatsen. Långgrunt med växlande sand och tång med ljupa "badkar" kändes verkligen som att här kommer det dra i fisk.

Det dröjde inte länge förens jag fick syn på ett vak ett tiotal meter ifrån mig. Jag lade ut räkflugan mot fisken och nästan direkt hugg den men utan att fastna. Jag ökade farten på flugan och fisken hugg ytterligare två gånger. Ingen krokad fisk, bara en rejäl virvel lämnade den efter sig i ytan.

Jag tänkte att detta kommer bli bra, fisken är på hugget!

Räkmönster med fluoriserande färger brukar funka fint på kalla havsöringar.

Vi fiskade på i flera timmar men helt utan känningar. Vattnet sjunk undan rejält, nästan en meter under normalvattenstånd..
Så vi tog en pause och käkade lite.

Albin hade styrt upp ett långkok på högrev, en varm chili smakar otroligt bra utomhus kalla vinterdagar och man står sig länge på det, perfekt när man är ute och fiskar!

Vi fiskade på hela dagen men insåg att läget är inte optimalt. 3,5°c i vattnet, lågt vattenstånd, regn, kalla ostliga vindar så vi bröt fisket någon timme innan solnedgång.

Mästerkocken Agne styrde upp en riktig lyxmiddag till oss när vi kom hem. Det bjöds på: Ankleverterinne, brioche, hallon&rödlöksmarmelad kanderade hasselnötter till förrätt. Ankbröst och konfiterat anklår, tryffel till varmrätt.
En riktig fin överraskning att få så fin middag på en fiskeresa!

Dagen därpå fiskade vi av alla heta platser igen och hittade dessutom några grymt fina sträckor. Tyvärr lös havsöringen med sin frånvaro hela förmidddagen.

Dagen gick och vi bestämde oss för att prova en sista plats innan vi drar oss hemåt mot Göteborg.

Albin och Agne fiskade sig åt höger medan jag fiskade mig åt vänster.

Havet låg som en spegel och lugnet infan sig. Det är något speciellt med dessa kalla dagar på kusten. Jag älskar verkligen att vara i denna kalla, salta och råa miljö. Det är svårt att beskriva känslan men jag blir väldigt fokuserad, lugn och närvarande. 

Jag fiskade med Scott Meridian och Rio InTouch Outbound Saltwater lina.
Den kombinationen är grym för kusten. Snabbt spö med en grym känsla. Riolinan kan jag verkligen rekommendera för den som vill ha en stum runningline. Den har också en special coating för kallt vatten, linan trasslade inte en enda gång under helgens fiske. 

Jag fiskade mig en lång sträcka utan att se eller känna någonting. Plötsligt skrämde jag en stor fisk som simmade strandnära på bara 30cm djup. 
Jag kunde följa fisken bort mot ett litet litet rör som låg ut i vattnet, detta var ett avrinningssystem från åkern som låg en bit upp på land.

När jag smög mig framåt så kunde jag se ett 15-tal havsöringar simma runt och runt i det färskare vattnet. Agne och Albin var redan på väg mot mig och de kom och kollade in öringarna. Jag placerade försiktigt ut flugan och fiskade hem den i närheten av fiskarna men inte en enda reaktion fick jag. Jag bytte fluga flera gånger men öringarna visa verkligen inget intresse. Efter detta förstod vi att det inte är någon idé att fiska vidare. Det är helt enkelt helt fel läge och vi har säkert fiskat över mycket fisk under helgen med fisken är helt enkelt för trög. 

De andra kustfiskarna som vi träffade på längs med kusten här på Fyn sa samma sak. Kom tillbaka när det är runt 7°c då ska ni få se på grejer.

Agne är inte bara bra på att laga mat äta mat, han var även duktig att kasta macka... 

Det blev en riktig bomresa men vi var ändå glada att komma iväg tre vänner på havsöringsfiske. Danmark känns hett med sina många platser. Har man tur kan man komma i kontakt med riktigt stor havsöring här.
Det är kul att se nya platser och bara tjöta fiske ett par dagar med likasinnande, käka god mat och bara ha det gött ihop.

Nu ser vi fram emot havsöringspremiären på västkusten och hoppas på bättre fiske då!