För ca 4 år sedan fiskade jag regnbåge i en sjö under dagsländekläckningen i maj månad. Det var bara jag och en annan flugfiskare vid vattnet. Vi började prata med varandra om fiske i sjö och fiske efter brunöring i sjöarna runt om Göteborg. Han berättade om massiva kläckningar av dagsländor i ”Öringsjön” och att det fanns stor fisk som vakade och kalasade på alla sländorna. Fisket verkade fantastiskt och jag ville verkligen provfiska sjön. Men killen var strängt besluten på att inte tala om var sjön låg.

Efter en stunds samtal så råkade han försäga sig och nämna namnet på ”Öringsjön” och jag snappade upp det. Jag malde det i hjärnan för att inte glömma av det, jag hade ingen mobil med mig eller annat som jag kunde skriva ner det på.

Några veckor senare kom jag att tänka på vårt samtal vid regnbågssjön och att det hemliga vattnet måste kollas upp!

Simon som jag ofta fiskar med hängde på upptäcktsfärden. Utan spön eller annan fiskeutrustning åkte vi dit, helt enkelt bara för att reka.

Väl framme vid den lilla skogssjön så låg ytan som en spegel. Inga vak och inte ett liv vad vi kunde se. Vi slog oss ner på en klippa och bara njöt av värmen och det fina sommarvädret vid sjön. Vi var lite osäkra på om vi kommit till rätt sjö med tanke på att det finns flera vatten i området. Men då mitt i sjön, PLASK ett jättevak!! Sen ett till och sen ett till. Fisken såg riktigt fin ut vad vi kunde se av de rejäla vak de gjorde när dom plockade något på ytan.

Nästa dag var vi där igen med full fiskeutrustning och flytringar. Öringarna vi fångade var i superkondition och smällfeta. Öring i sötvatten får en väldigt vacker täckning från brunt till guld med svarta och röda prickar!

Hittar man små pärlor som denna öringsjö, då gör man rätt i att hålla tyst om den och hitta på ett alternativt namn till sjön som man med sina fiskekompisar använder så att det inte sprids vidare utan att man vill.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Den senaste tiden har vi gjort 4 pass i Öringsjön. Det har kläckt en hel del dagsländor men fisken har oftast bara vakat sporadiskt.

Man har inte kunnat förutspå vägen fisken jagar utan nästan bara fått lägga ut flugan och hoppas på att öringen väljer din fluga bland alla andra tusen riktiga sländor på ytan. Ibland har vi hittat fisk som äter och vakar gång på gång i någon vik och det är då vi har haft chans att fånga den.

I fredags började det kläcka dagsländor i otroliga mängder i sjön. Kläckningen startade nog runt 21:30 och det var tusentals med insekter på ytan. Öringarna vakade runt om hela sjön.

Jag bestämde mig för en av öringarna som verkade ha ett vakmönster i en av vikarna. Jag paddlade mig i position och lade ut flugan ca 5m framför öringen. Fisken är nämligen väldigt skygg och man kan inte kasta för nära då skrämmer man den.

Öringen simmade och vakade raka vägen mot flugan. Hjärtat bultade och jag var på helspänn. Slurp och flugan sögs ner under ytan i en stor virvel. Jag räknade till 2 och gjorde mothugg. Fisken rusarde iväg ut på backinglinan direkt och gjorde rejält motstånd.

Efter en grym fajt kunde jag landa en riktigt fin mörk öring! Jag krokade av tog ett par bilder och släppte snabbt tillbaka fisken.

Vakfesten fortsatte i sjön och Jens fick läge på en fin fisk som kalasade på sländorna. Jag låg i perfekt position för att se på, Jens från sidan till höger och hur fisken närmade sig hans fluga från vänster. Vak på vak långsamt fram mot flugan och tillslut försvann den i en virvel och Jens krokade.

Fisken var extremt stark och gav en bra fajt. Den rusade mot botten flera gånger och Jens hade svårt att hålla spöet över ytan.

Efter en stund kunde han landa fisken och snabbt återutsätta den. Underbart att se på när någon annan lyckas också och ännu bättre att vi båda nu fått fisk!

………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Igår, lördag ville vi ha en repris i Öringsjön. Vädret hade varit blandat, vindstilla med tryckande värme och klarblå himmel på som avbröts med skyfall, åska och kraftiga vindar. På eftermiddagen klarnade det upp. Vi viste inte vad vi skulle förvänta oss när vi satte oss i bilen på väg till öringarna.

Väl framme vid sjön såg vi att det kläckte ganska bra och det var sländor i luften och på ytan. Det är häftigt att se de små nymferna simma upp till ytan och krypa ur sitt skal för att sedan ta form av en vacker flygande slända.

IMG_7294.jpg

Simon lyckades kroka en fin liten öring ganska omgående. Fisken kämpade riktigt bra för sin storlek och vi trodde den var mycket större än vad den var. Fisken släpptes snabbt tillbaka efter ett foto.

Det var inte alls samma aktivitet denna kväll. Det var bara sporadiska vak och fisket var svårt. Vi spanade runt om i sjön för att hitta ätande fisk som vakade kontinuerligt. Jag paddlade in i samma vik som jag tog öringen i fredags. Där inne var det ännu en fisk som käkade i ytan. Det var svårt att förutspå hur den skulle simma då den ibland vek höger och ibland vänster i sitt födosök..

Fisken hade säker vakat ca 40 gånger runt om mig i kastavstånd utan att hugga.. Så fort jag gjorde nytt kast så slutade den vaka för en stund.
Jag ville inte skrämma fisken så jag chansade och gjorde ett utlägg dit jag hoppades på att fisken skulle simma förbi. Efter ett tag började öringen vaka igen och simmade runt och käkade decimeter från min fluga flera gånger utan att ta, sen slutade den vaka. Jag väntade och höll blicken på min lilla dagsländeimitation. Efter några minuter utan vak så gick den upp för att ta min fluga!!

Fisken gick tungt och stångade mot botten. Jag var orolig att den skulle gå loss då jag fiskade med tunn tafs. 0,14mm men fajten gick bra och jag kunde landa en otroligt vacker öring.

Jag höll den en stund med öppen hand i vattnet så den kunde återhämta sig bra. Efter ett tag simmade den tillbaka ner i djupet.

Fiske med torrfluga efter skygg vild öring är otroligt spännande men svårt. Det är lustigt hur så små marginaler det kan hänga på om man skall lyckas eller ej. Fiskade vi med tafs på 0,17mm då undvek fisken flugan totalt. Det var först när vi gick ner på 0,14mm som det gick vägen. Likaså om flugan flöt för högt eller för lågt på ytan.

Fisket i sjöarna är bra nu och jag kan verkligen rekommendera alla att ta sig till någon sjö med öring eller regnbåge nu och fiska med torrfluga! Vi har fiskat på eftermiddagarna och vid skymningstid har varit bäst!