BORNHOLM

 

Jag har länge velat flugfiska havsöring på Bornholm, här har man chans att fånga sin livs havsöring. 
Nu var vi äntligen här för att fiska i 3 dagar!
 

Framme på ön, mitt i natten mötte Andreas och Jon upp oss vid färjan. De hade då fiskat en heldag och fått en del havsöringar. Det verkade lovande och vädret skulle bli hyfsat bra de kommande dagarna.
Första kvällen blev lugn, vi kom till huset sent, runt 00:30 så det var inte mkt att göra innan läggdags. 

På morgonen steg vi alla upp ett par timmar innan soluppgång och gjorde oss redo för dagens fiske.

Vi fiskade västsidan av ön och ganska snabbt drog det i två mindre öringar på Jons fluga.

Även om platsen kändes riktigt het, lång sandstrand. Blandat med sten och ett rev som bryter av, så var det allt vi fick på denna plats.

Vi spenderade en hel del tid i bilen och letade efter havsöring på flera ställen under dagen. Det var sporadiska hugg och bara en och annan fisk som vi fick upp. På eftermiddagen bestämde vi oss för att fiska av området där gänget varit dagen innan och haft spännande fiske. Det hade varit fisk i ytan och förhoppningsvis skulle vi få samma upplevelse denna eftermiddag.

 

Framme på platsen hade vi frånlandsvind och det var nästan vindstilla. Bara gammal sjö skapade rörelse i vattnet. Vi spred ut oss i viken och det dröjde inte länge förens Christoffer hittade ett gäng fiskar. Jag tog mig förbi honom en bit och fiskade av ett område med stor sten och tång. Det kändes super hett på platsen.

Innan jag vadade ut så gjorde jag ett par korta kast rakt ut mot platsen som jag tänkt vada ut till. I strandkanten var det grunt och grumligt vatten och man vet aldrig, fisken kan gå väldigt grunt. Med bara tafsen utanför toppöglan stramade det till i linan. Underbart, resans första hugg för min del!! 

En vackert färgad havsöring hade tagit min räkfluga! Jon kom springande och hjälpte mig fota. Så skön känsla att äntligen få landa min första Bornholms havsöring. Fisken vägde 1,6kg

Efter ett par snabba foton och returnerande av öringen så vadade jag ut mot platsen där jag skulle fiska. Efter bara två kast så drar det i ordentligt på full lina långt ut, fisk igen ropade jag till Jon som precis kommit tillbaks till sin plats, han vände om och sprang tillbaks till mig för att ta ett par bilder igen!

Denna havsöring kändes bättre och kämpade riktigt bra, flera höga hopp. När den kom närmre så gick den och stångade mot botten och jag började bli nervös att den skulle dra av tafsen mot någon av stenarna.. 

Allt gick fint och jag kunde landa min andra havsöring!

En färgad fisk men ändå i ganska fin form! Denna vägde i håven 2,3kg 60 cm.


Dag 2

Vi var uppe i tid, käkade frukost och tog oss iväg ut till havet så vi kunde fiska i det första morgonljuset. Väder och vindförhållandena var jättefina. Vi fiskade pålandsvind och allt kändes hett! 

Rosa och skrikiga flugor i det kalla vattnet kan vara super effektiva! 

Jag stod utvadad långt ut och balanserade på ett par stora stenar. Det var ett storstensområde med närhet till lite djupare vatten. Mycket vegetation och varierad botten. Platsen kändes galet het.

Jag hade sett en del måsdyk 150m ut och man kunde se rörelse i vattnet, antagligen havsöring som jagade betesfisk. 

Plötsligt stramar det till i ett av kasten! Jag hinner tänka, ähh det där var bara en sten. Efter ytterligare ett par kast ut mot samma område drar det i på samma sätt igen. Vafan är det fisk eller?? I samma stund gör en gris till öring ett högt luftsprång i motljuset och det blänker och den. Två kastlängder i från mig.. Fisken vänder sig i luften och visar sin bollformade kropp. Skulle jag sätta en siffra på fisken så var det en fisk i 4,5-5kg klassen.  Jag fokuserade och fiskade av platsen med hög puls.. Kanske var det just den fisken som hugg två gånger eller kanske en havsöring som tog sällskap i jakt på grundområdet.

Fiske är fiske och man kan gräma sig i oändligheten på alla chanser man haft på en del fiskar, men denna fisk hade varit drömmen att få landa. 

 

Detta var det enda som hände för mig denna dagen. Fisket var väldigt trögt för hela gänget och det var bara sporadiska hugg. Den enda som landade fisk var Albin som tog 3 havsöringar, varav en besa på 2,4kg.

 

Vi avbröt fisket i solnedgången och drog in till stan för att käka pizza och ta en pilsner.  Senare hemma i huset blev det gött häng med fiskesnack och flugbindning. 


Dag 3

Morgonen började bra, jag hade en försiktig dragning i 3e kastet, Jag ropade till Jon att där var fisk. Han lade ett kast åt det hållet och fick ett hårt hugg, öringen slet av tafsen i hugget..  Jag la ut nästa kast och det drog i direkt. En mindre fisk 35- 40 cm. 

Soluppgången var otroligt vacker med fina färger och moln. Jag lade ifrån mig spöt och gick runt med kameran en stund för att fånga det vackra morgonljuset. 

 

Vinden tilltog och det blev svårfiskat i de höga vågorna. Men det fick fisken att komma igång, vi hade flera följen och hugg i de höga vågorna men beslutade oss för att söka vidare i lite lugnare vindar.

Tyvärr hittade vi inte några mängder fisk men vi kämpade på hela dagen till mörkret kom.

Miljön på Bornholm är vacker och det är varierande bottnar runt hela ön. Sand, tångbälten, stora stenar, skifferplattor.

Bornholm_2017_MG_1004_MG_1006-2.jpg

När man vadar på Bornholm gäller det att ha koll på vart man sätter fötterna. På de flesta platserna är stenarna runt slipade och glashala. En annan lurig sak är att man ofta kan vada långt ut på grunda hårda sandstensbottnar, men plötsligt så tar det slut och det blir en tvär kant och  det blir vatten "över huvudetdjupt" i nästa steg man tar.  

Jon fiskade väldigt det tufft de två sista dagarna, svårt och trögt fiske. När han insåg att fisket på Bornholm snart var slut för vår del och drömmen om blank havsöring på 5kg+ skulle förbli en dröm, då hände något med honom och han har inte varit sig själv sedan dess..

Några av oss avslutade resan efter 3 dagars fiske medans ett litet gäng stannade kvar och fiskade söndagen också. 
Det var en riktigt rolig resa och spännande fiske. Totalt fick vi ett 30 tal havsöringar och en topp på 2,3- 2,4kg.