Bonito har funnits i ganska många år nu på västkusten. Första gången jag fick höra om Bonito var för ca 6 år sedan då det fångades en del fiskar kring Bua och utsidan vid Ringhalsutsläpp. Jag kommer ihåg hur jäkla häftigt det lät, tänk att fånga en Bonito på fluga!! Även om Bua faktiskt bara ligger någon timme bort så har det ändå inte blivit av att jag kommit ner för att prova detta fantastiska fiske. Förens nu.

Igår hade jag och Oskar möjlighet att änga en hel dag åt fiske så vi bestämde oss för att försöka fånga Bonito på fluga!

Väl nere med båten i sjön började jag bli riktigt taggad.. Det kändes som att vi var på ett riktigt fiskeäventyr. Ett tropiskt saltvattensfiske fast i hemmamiljö på något sätt.

När vi åkte ut mot Bonito-området blåste det en del och det kom in gammal sjö med ganska stora vågor. Men det kändes ändå hett.

När vi ankrat upp utanför strömmen kollade jag på min Lowrance för att se vatentempen härute. Den visade mellan 25-27 grader i vattentemp beroende på vart i strömen vi låg. Värmen från vattnet stiger upp i luften och man får härliga varma vindar i ansiktet.

Det var bara vi och tre andra båtar ute denna morgon, och ett par fiskare från land. Simon Hermansson som är lite av en Bonitoguru kom ut med båten till oss. Han berättade för oss vart man skall fiska och att sjunklina borde vara ett bra alternativ nu när det går sjögång.. Han berättade också att han inte sett någon Bonito på ett par dagar, men de borde vara här ändå tyckte han.

Fisket kändes till en början väldigt spännande men efter ett par timmars blindfiske över 14m djup utan att se någon fisk alls så började vi tappa hoppet. Vi tog lite pauser, drack kaffe och kollade på när två andra fiskare körde fram och tillbaks i området och släpade drag efter båten. 

Plötsligt stramar en av killarna upp spöt och båten stannar, han har krokat i en väldigt stark fisk!!

Efter en stund ser vi på håll hur han landar en Bonito! Då jäklar va vi gick igång, vi började kasta och stripa hem flugan i hög fart över djupet igen. Och igen och igen.. sen kom hopplösheten tillbaka.

Vi hade iaf tur med vädret denna dag för efter många timmars nötande så lugnade sig vinden och vågorna och det blev varmt och skönt. Vi fick nytändning och bestämde oss för att prova att fridrifta i området för att fiska av större delar effektivt. 

När jag lägger ut flugan ut över det djupa havet så landar min fluglina rakt över ryggen på en stor Bonito, det blir bara en stor virvel i ytan långt ut. Där är dom ropar jag till Oskar som lägger ett kast mot stimmet. Pulsen stiger och vi fiskar hem flugorna flera gånger i området där vi såg fisk. Antagligen skrämde vi dom tänker jag och precis i det ögonblicket får Oskar en dragning. Jag tror det var fisk säger han och då hugger det igen i hans fluga men fisken krokas inte.

Jag låter min lina sjunka ner till ca 6m och börjar dra hem. PANG så stramas linan upp och det blir en super snabb rusning i någon sekund innan fisken släpper! Jag trodde det var en del överdrifter kring Bonitons hugg som jag fått höra genom åren men nu jäklar fattade vad det handlar om, DOM HUGGER HÅRT.

Plötsligt var vi på G och kort stund senare får jag samma typ av hugg men denna gången krokar jag ordentligt!

Fisken är helt galen och fluglinan försvann fort ut genom spöringarna när fisken rusar rakt ut mot horisonten. Nu stod jag ca 30m ut på backingen med stenhård press. Fisken stångar med stunga gung lugnt nere i djupet men plötsligt sticker den iväg i långa rusningar igen. Det tar ca 12 minuter innan jag och Oskar en får se en skymt av fisken. Efter 17 minuter kan jag äntligen få landat mitt livs första Bonito!!

Fisken väldigt vacker och otroligt kraftigt byggd. En korsning mellan Makrill och tonfisk på steroider. Fisken vägde 2,5kg

 

Känslan efter att kämpat i flera timmar, få hugg, drilla fisk och sedan lyckas landa den är oslagbart. Under den långa fajten hade vi driftat långt ner i området så vi bestämde oss för att åka tillbaka upp till platsen som jag markerat på plottern där fisken hugg. Både jag och Oskar inser vad det är för fisk vi har att göra med. Så jäkla häftigt att vi kan göra detta saltvattensfiske i Sverige!!

 

Vi börjar kasta och fiska av med samma taktik igen. Då får Oskar hugg men den släpper.. Fasen också tänker jag, det hade vart grädde på moset om Oskar också kunde landa en Bonito nu. 

Då drar det i stenhårt i min lina igen!! Vafan jag har en till ropar jag till Oskar!

Denna fisken fajtar jag med lite mer självförtroende och kan mer njuta av drillen. Underbart!!

Helt sjukt, helt plötsligt släpper det och jag har landat 2st fina Bonitos på kort tid.

När jag skulle kroka loss fisken utan peangen hände det självklara. Fisken gjorde en hämnd och stängde munnen rakt över mina fingrar, dom har vassa tänder...

Platsen känns het i skymningsljuset men vi får bara ett par hugg. Flugorna vi körde med är tobisliknande flugor med långa stjärtar, därför missar man en del hugg.

När vi avbryter fisket i solnedgången är vi båda väldigt nöjda med dagen och att vi tillslut lyckades fånga Bonito på fluga!

Detta är en häftig miljö och det finns andra häftiga arter som trivs i detta varma vatten. Till exempel havsaborre och tjockläppad multe. 
Förhoppningsvis blir det ett par turer till ner för att pröva lyckan igen i höst.

Vi filmade en del från dagen med Bonitodrillningar. Kolla gärna klippet och kolla in den galna rusningarna!

 

Till fiske efter Bonito använde vi oss av havsöringsutrustning mer eller mindre.

Spö 
• Loop Cross SX 690
Scott Meridian 690

Rulle
Lamson, Speedster

Lina
SA Sonar Titan int/S3/S5

Tafs
• Fluorcarbon 12fot