Sommarmasken = Zonkermasken!

Denna säsongen påminner en hel del om förra årets havsörings säsong. Våren var kall med nordliga vindar och fisket var trögt större delen av april. Majfisket blåste mer eller mindre bort och de dagar som var fina hade jag fullt upp med annat än fiske.. De dagar då allt kändes rätt lyste havsöringen med sin frånvaro. Som tur var så räddade sensommaren och höstfisket min säsong då jag hade bra fiske nästan varje dag jag var ute i september. 

Nu är vi inne i månadsskiftet från Juni till Juli och det är nu det mest spännande fisket sätter igång, nämligen fiske nattetid efter havsöring som jagar sommarmask! 

Den här typen av område kan man leta efter på kartor som Eniro, blandad botten med djupkanter är heta platser för havsöring!

Den här typen av område kan man leta efter på kartor som Eniro, blandad botten med djupkanter är heta platser för havsöring!

I söndags tog jag båten ut i skymningen för att fiska av ett grundområde som jag spanat in på Eniros karta. Det var bra nordgående ström och vinden hade lagt sig efter en blåsig dag. 
På plats började jag fiska med en lång tobisfluga och hade ett par rejäla hugg i flugan och stora virvlar efter flugan. Det visade sig att området höll bra med fisk och det kändes verkligen hett! 

När solen gått ner började det vaka en hel del och jag kunde se ett par maskar simma runt i vattnet. Något förvånande då jag inte brukar se mask förens om ett par veckor framt normalt sett. 

Jag bytte såklart fluga från tobis till mitt favoritmönster, Zonkermasken. Efter ett par kast in mot den lilla ön lät jag flugan fiskas hem långsamt i stömfåran och precis inne vid land stramade det åt, jag lyfte spöt och gjorde mothugg samtidigt som havsöringen vände om och tafsen small av! Fisken skapade en stor tung virvel och jag såg fiskens breda rygg och stjärtspole i ytan innan den stack iväg. 

Efter att jag fixat på ny tafsmaterial och fluga dröjde det inte länge förens nästa öring hugg, nu en 45a. Riktigt fiske med mycket hugg men också flera tappade fiskar.

Det är just nu en väldigt spännande tid att fiska och det gäller att passa på, de stora svärmningarna av musselmaskar kan locka de riktigt stora fiskarna in för att glufsa i sig av det enkla bytet!

Zonkermasken som jag skrivit om tidigare är ett enkelt mönster och det är en klockren fluga för just maskfisket! Flugan fiskar men hem bäst genom handtwist så flugan får en jämn och rak gång i vattnet i ett lugnt tempo, Testa denna fluga och håll i grejerna!
Nedanför är en video med bindbeskrivning och material-lista för flugan, skitfiske!