Från guld till silver!

Den senaste tiden har jag spenderat kring sjöar runt om Göteborg i jakt på vakande öringar som frossar på vulgator. Det har varit en hel del aktivitet i de sjöar jag spanat in med kläckande sländor. Mestadels har jag varit ute förmiddag och eftermiddagar. Det har varit sporadiskt med sländor som kläcker under dagen och det har hela tiden funnits ett gäng på ytan och fisk har vakat. Tyvärr har jag inte kunnat fiska kvällstid så jag har inte varit med om något direkt spinnerfall. 

Jag har tappat mycket fisk och missat en hel del bra fiskar tyvärr. Det händer mig varje gång under denna årstid. Då jag normalt fiskar havsöring månaden innan så sitter mothuggsreflexen inne och jag gör helt enkelt mothugg för fort och missar att sätta kroken ordentligt. För att motverka detta, tackar jag fisken när den tar flugan innan jag gör mothugg. Ser jag fisken ta torrflugan så säger jag (tyst så ingen hör) "Tack så mycket" och lyfter spöt.

Ibland lyckas jag iaf. Här är en otroligt fin öring som tog flugan bestämt i ett högt hopp upp i luften!

Dessa fiskar släpper jag alltid tillbaka då de faktiskt inte smakar speciellt gott. Öring i sjö smakar skogsbotten. Regnbåge i samma miljö smakar dock bra vilket jag inte förstår.. kanske har öringarna varit längre i sjön och tagit smak.

En häftig sak som hände härom dagen var att jag satt och inväntade en öring som jag spanat på ett tag som slutat vaka. I hopp om att den skulle komma igång och vaka igen satte jag mig på en udde och tog en kopp kaffe i solen.

Det var sköna förhållanden, värme i luften, lite vind och blandad molninghet. Efter en stund ser jag ett tungt moln rulla in. Efter en stund tilltog vinden. Det tog inte lång tid förens regnet öste ner. Precis när regnet började kom svärmar av sländor ut från trädtopparna och flög ut över sjön nästan som ett moln av sländor. Jag tror varenda öring i sjön gick igång och började frossa på sländorna som slogs ner av vattendropparna på ytan. Helt galet var det under en kort intensiv period. Även "min" öring började vaka! Jag lade ut min fluga mitt i virveln efter ett vak, och fisken tog flugan direkt! Jag kände det tunga gungningarna i spöet en kort stund innan öringen klev av. Tippar att det var en kilos öring.

När regnet avtog dog all aktivitet trotts att det låg halvdrunknade sländor på ytan.

Av rapporter av polare så har kvällarna varit galna med väldiga mängder av spent spinners på ytan, det har varit så mycket sländor i vissa sjöar att det har varit svårt att få fisken att välja flugan framför de riktiga sländorna.

Älskar verkligen att få jobba för en fisk. Ibland sitter jag och väntar länge för att fisken skall börja vaka. Lägger ett kast eller två, sedan kan man behöva vänta igen tills man får chansen igen. När man till sist landar fisken är det en grym känsla! Denna öringen tog det mig drygt två timmar innan jag lyckades få den att ta flugan. 

Zorro är ofta med mig när jag är ute och fiskar, han något fixerad av stenar. Ibland går han länge med huvudet på botten och plockar upp sten.... ibland är han under så länge att jag blir orolig.  Typ 20 sekunder är inte ovanligt, helt sjukt!

Igår var jag och fiskade brunöring en sväng på morgonen. Tappade en bra öring och det var en del aktivitet med både sländor och öring som vakade. Jag var tvungen avbryta och åka hem men tänkte att jag ändå skulle ta mig ut till kvällen då vädret kändes lovande.

Men i bakhuvudet var tanken på att dra ut med båten och fiska havsöring istället.. Jag kan ibland ha sjukt svårt att bestämma mig för vilken typ av fisk jag vill fiska, eller vart jag vill fiska någonstans. Massa hjärnspöken som säger, "där är bra idag, åk höger ist för vänster, sjöfiske med torrfluga, nej fan gäddan är nog på hugget nu efter leken, kusten är grym nu". Jag vet att bara jag kommer ut så blir det bra men vägen dit kan vara lång av någon konstig anledning.. 

I alla fall det fick bli kusten.

Vädret över sjön så nästan lite lkäskigt ut, det var som en vägg av tjock dimma påväg in mot land. Man kunde knappt se. när jag kört rakt in i dimman kunde jag inte se varken öar eller fastlandet. Då var jag glad att jag hade plotter så jag ändå lät kunde följa tidigare spår till min nya fiskeplats.

Platsen som jag tänkte fiska av borde hålla stor fisk. Jag har än så länge bara fått mindre fisk men i grym kondis. Plattsen är en ö med ett djup på ca 13m utanför. Innan djupet går en lång sand platå på ca 3m. sträckan är lång och mitt på ligger ett stort undervattensgrund. Igår var det perfekta förhållanden när jag kom ut till platsen med båten. Strömmen kom från norr så jag placerade mig långt upp mot ön så jag skulle få bra drift med båten och fiska av platsen effektivt. Min Mako väger en hel del vilket gör att man inte driver för fort med vinden utan kan fiska av på ett bra sätt.

Tänker varför skall det vara så svårt då, här måste ju finnas fisk idag när det är så fina förhållanden... Kommer ihåg att jag säger för mig själv, kom igen nu ge mig en fisk som gör mig lite nervös nu då (tyst så ingen hör såklart..)!! 

Jag driver och fiskar av halva vägen över sandplatån. Mitt på drar det i ordentligt! Havsöringen gör ett högt hopp direkt när den krokas. Jag hinner knappt fatta vad som hänt förens jag hör linan skära i vattnet och fisken rusar en bra bit rakt ner mot djupet. Det blir en rejäl fajt och jag får ett jäkla adrenalinpåslag så jag blir skakig när jag står med kraftig böj på spöt.

Efter ett par landningsförsök lyckas jag få in en i håven. Fisken är helt  slut och jag bestämmer mig för att ta med den hem. 

Havsöringarna här ute är galet starka! 2,2kg vägde denna fisk. 

Flugan är en ny favorit, transparent baitfish. Den ser så jäkla giftig ut i vattnet, diskret och förförisk. Flugan är bunden med lim, lite flash och mjuka baitfishfibrer samt ögon. Jag skall försöka lägga upp en binbeskrivning på den snart!

Fisket är bra överallt just nu. Har du tid, passa på att fiska brunöring eller regnbåge på torrfluga eller ta dig ut och fiska havsöring en skön försommarkväll! Nattfisket på kusten är på g och kvällarna känns riktigt heta nu!