Flytringsgädda!

Eftersom att vintern har varit väldigt mild såhär långt är sjöarna runt Göteborg fortfarande isfria, det betyder bara en sak, fritt fram för flugfiske! Jag (Michael) och Jimmy, en ung och duktig flugfiskare, bestämde oss för att flugfiske gädda i en av Gula kortets mindre sjöar.

När vi kom fram såg vi att sjön var till större delen isfri, endast en liten grund vasskant hade ett tunt lager is omkring sig. Flytringarna hade vi släpat med oss denna decemberdag och vattnet kan inte ha varit mer än 2 grader varmt men det stoppa inte oss. Kan man vada är det fortfarande varmare från flytring! Vi pumpade upp ringarna och riggade spöna, jag testade en flytlina, införskaffad under mellandagsrean, och Jimmy riggade upp med en intermediatelina.

När vi paddlat ut en bit, på väg mot en vassvik som ligger intill sjöns djuphåla, hade jag flugan på släp efter mig och när vi kom fram mot en liten ö drog det till hårt i linan, mothugg, men ingen fisk. Flugan kom över ett grundare parti och botten fatta tycke för flugan, efter en hård dragkamp kunde jag gå besegrande ur fighten med flugan tillbaka och en oskadd krok, underbart. Jag stannade till en bit efter ön, tog några kast med samma fluga men bestämde mig för att testa en fluga i grön/guld med lite rött i där fram som en huggpunkt. Ett par kast senare drog det till i linan igen, över ca 4-5m djup.

Den här gången var det fisk och en pigg sådan. Ett rappt mothugg och fisken var fast. Det var härligt att få känna mitt nya #8 spö jobba för att få upp gäddan som tryckte ner mot djupet. En kort stund senare var dagens första landade gädda ett faktum.

3.jpg

Det var en grann gädda runt 3kg som valde att ta min fluga, ett par snabba foton blev det innan gäddan bestämde sig för att hoppa tillbaka ner i vattnet. Gäddan var väldigt fin för att komma från denna sjön. Det är mestadels 1kgs fiskar som simmar omkring men sjön hyser ett bra bestånd av gädda.

Vi fiskade på, både grunt och djupt med sämre resultat, flugbyte efter flugbyte, färg efter färg, men inget mer hände förräns Jimmy frågar om han får testa någon av mina flugor. Självklart var svaret och jag fick äran att välja ut en åt honom, jag gav honom en grön/guld/orange fluga och det tog inte lång tid innan Jimmy ropa till. Han lyckades lura en gädda på min fluga men tyvärr klev den av kort där på. Vi fortsatte fiska en stund till innan mörkret och kylan började ta över men tyvärr hände det inte så mycket mer för dagen men vi båda fick iallafall känna på lite värmande spöböj i vinterkylan. Nöjda och glada packade vi ihop grejorna och nästa gäddfiske började redan planeras på vägen hem.

Gott nytt och god fortsättning!

Mvh Michael