Scott tidal 790-4 recension

Jag har fått en del mail ang utrustning som jag använder. Det är kul att folk frågar och jag försöker alltid att svara på frågorna via mail eller facebook. Jag tycker det är viktigt att lyfta bra produkter och jag skulle aldrig rekommendera något om jag faktiskt inte tycker att det är bra prylar!

Här kommer en recension om mitt senaste inköp, ett nytt kustspö!

Jag hade bestämt mig för att köpa ett nytt kustspö. Ett spö för att klara av de tuffare dagarna på kusten. Det finns en uppsjö av olika spön ute på marknaden och det är faktiskt inte helt lätt att hitta rätt. Nu för tiden så marknadsförs flugfiskespön och rullar mer eller mindre som sportbilar. Det pratas om hårt förkromade detaljer, recoilringar, specialhandtag som ger extra bra grepp, och spöklingorna är gjorda av material som används när man bygger rymdfarkoster..

Jag fick möjligheten att provfiska Scott’s nya saltserie Tidal.
Spöt jag provade är ett 9 fot klass 7, 4 delar. Jag hade läst en del om spöt och det verkade helt klart intressant. Tanken var att jag skulle köpa ett spö som funkade både till havsöring och bonefishspö på framtida saltvattensresor.

Som alla Scott’s spön så handbyggs dom i deras fabrik i Colorado, USA. De är mycket noggranna med materialval och till och med deras logo och text skrivs ut för hand på spöklingorna.
Tidal är ett budget spö om man jämför det med Scott’s andra saltvattensserie S4s.
Scott Tidal ligger ca 2500kr under flaggskeppet S4s.

Tidal är framtaget för att göra det lättare för en att hantera hård vind och tuffa förhållanden på flatsen och det borde då också fungera fint för oss på kusten här hemma tänker jag.

Några orosmoment som bubblar upp i bakhuvudet när man pratar saltvattenspön är att de ofta är för snabba för min smak.  Ofta har de en  snabb, rapp känsla. Nästan pinnigt.
Det  beror på att det är ofta har toppaktion och inte böjer sig så djupt ner i klingan under kastande. Man får upp hög fart på linan och man får tajta linbågar med ett sånt spö men man tappar den sköna känslan som man kan få av ett spö med djupare aktion.

Jag tog med mig spöt ner till Skåne för att fiska havsöring ett par dagar. Linan jag körde med under dessa dagar var en Guideline Coastal wf 7 Slow Intermediate. Och rullen en Lamson, Speedster 3.

Första intrycket av Scott Tidal var att det hade en skön Saltwater-känsla över sig.
Första vibbarna med det förvånade mig lite faktiskt. Jag trodde det skulle ha en bra mycket snabbare med toppaktion. Spöt böjer sig fint en bra bit ner i klingan. Färgerna som går åt grått, mörkblågrönt och lindningarna passar fint ihop med en ljusare nästan limegrön smalare lindning vid spöringarna. Spöringarna är av högsta kvalité, modell större som de brukar vara på saltvattensspön. Längst bak på spöt sitter en buttdel. För mig är det viktigt att spöt har butt så man kan ställa ifrån sig spöt utan att rullen tar i marken. Det skadar ofta rulens yttre och ger med tiden småskrapmärken.

Det som man tydligt ser på amerikanska spön som ligger i en något lägre prisklass än premium modellerna är att man satsar inte lika mycket på rullfästet. På Tidal sitter ett mattsvart tullfäste utan några krussiduller, rakt och enkelt. Själv hade jag nog placerat en ingraverad Scott logo där, men då hade man kanske sett spöt med andra ögon och man hade antagligen fått betala de där extra tusenlapparna..

Själv gillar jag designen och rullfästet passar perfekt till min mattsvarta Lamsonrulle.

På Skånes kust fick jag testfiskat spöt både en lugn fin dag och en dag med hårda vindar.
Jag körde med relativt stora flugor, förtyngda och ofta hade flugorna också tratt.

Spöt i kombination med Coastal-linan var  helt perfekt att kasta med. Jag kunde sträcka linan rakt emot vinden i de flesta kasten. Och jag kände hur spöt genererade kraften enda ut i sista spöringen vid kast. När man gör allting rätt i ett kast, då känner man hur spöt verkligen laddar och skickar iväg linan i hög fart rakt emot vinden. Man känner hur hela spöt belastas ända ner handtaget när man tar i ordentligt.

Det skall tillägas att jag inte är någon finkastare som gör alla rätt när det gäller att kasta snyggt eller imponerande för andra åskådare eller fiskare.  Jag kastar långt och jag får flugan dit jag vill men jag använder mig av kraft när jag kastar. Speciellt när det blåser och jag vill få ut flugan rakt emot vinden då pressar jag spöt till max med snabba rörelser, tvära stopp och dubbeldrar i linan för att få ut flugan.

Att fiska under lugnare förhållanden med ett Tidal är riktigt trevligt det också. Jag fisakde en hel dag och kunde verkligen njuta av kastandet. Lugnt och avslappnat. Spöt är inte alls toppigt eller för styvt som jag förts var rädd för att det skulle vara. Det har ryggrad och det ger en extra kick när man tar i men är verkligen ett trevligt spö som fungerar under alla förhållanden, i vind eller stiltje.

Om jag skall säga några saker om Tidal som jag gärna sett annorlunda så är det att jag gärna hade sett en modell i klass 6. Spötuben som medföljer är av billigare kvalité. Rullfästet hade kunnat vara roligare med någon detalj. Spöringarna kunde man kunnar valt en snyggare modell.

Överlag så är Tidal ett toppenspö och för dom pengarna så får man verkligen ett spö som borde ligga i Scotts premiumsegment! Detta är ett perfekt spö för någon som vill byta upp sig från nybörjar /mellanspö till ett premiumspö men inte vill betala 8000kr för det. Här får man ett rejält kliv in i premiumsektionen för priset av ett fint mellanspö.

Jag vill avsluta med att säga att detta är en recension av mig och det är min högst egna värdering av spöt. Jag har alltså inte fått spöt eller pengar för att tala gott om det. Dealen var att jag kunde lämna tillbaka det till affären om jag inte var nöjd med spöt och då skulle dom använda spöt som ett demoexemplar. Nu blev det så att jag bestämde mig för att behålla det och köpte helt enkelt.

Jag tror att man kommer se många kustfiskare med detta spöt i framtiden. Och om du frågar mig då kan jag varmt rekommendera det!

Läs mer om Scott Tidal här:

Fishline.se

Scottflyrods

Youtube