Nu är det ett halvår sedan premiären ägde rum här på västkusten och nu är säsongen redan över..
Vad hände egentligen, ett halvår som bara rusade förbi.
Men så är det, tiden går fort när man har kul och fiskar myket!
Nu väntar dock en ångestladdad period. En alldeles för lång, kall och mörk tid. Iaf för mig.
Jag mår dåligt ända in i ryggmärgen. Inte bara för att jag inte kan fiska lika mycket på vintern som på det varmare halvåret utan det är nått annat. Allt står stilla i en kall, blöt skugga med jobbiga förkylningar och drömmar om varmt saltvattensfiske. Och en stark längtan till första april!

Jag överdriver lite. Vintern har faktiskt sina fördelar också. När det gäller fisket så har man mycket tid för planering inför kommande års fiskeäventyr.

Nästa år kommer jag erbjuda guidade turer på västkusten efter havsöring. Mer info kommer under vintern här på bloggen men du kan redan nu skriva upp dig på Flugfiskebloggens nyhetsbrev. Fyll i ditt namn och e-post i rutan till höger så hör jag av mig lite längre fram.

Vintern är också tid för flugbindning. Varje år så köper jag massor av nytt material och det känns som att man har oceaner av tid att fylla havsöringsaskarna. Ändå fyller jag oftast på bara någon vecka innan 1:a April..

Jag brukar gå igenom alla spön, linor, tafsar, flugor, kläder och sånt som man använt under säsongen. Smörja linan med flyt eller sjunkmedel är en bra sak att göra. Min Guideline Coastal lina har jag smörjt varje år sedan jag köpte den och linan håller än. Tror den gjorde sin 5:e säsong nu i år och linan är relativt glatt och flyger fint genom spöringarna fortfarande.

Förutom det så kommer det ofta ut nya spännande fiskeprylar som man kan läsa om och planera att införskaffa till nästa säsong. Jag brukar också köpa och sälja en del prylar under vintern. Jag säljer inte alltid för att jag inte gillar grejerna utan ibland så vill jag bara prova nya saker och bredda mig lite i vad jag tycker är bra fiskeprylar. Det är kul att jaga bra priser och fina prylar. Oftast så förlorar man inte så mycket pengar, man bara förflyttar dom till andra saker.

Nåja vad har man att säga om denna havsöringssäsong. Till att börja med så hade jag verkligen stora förhoppningar. Den milda vintern gjorde så att fisken var i bra fart på premiären. Mycket fiskar landades i bra storlek. fiskar mellan 50-55cm var vanliga och under en lång period på våren så var ca 50% av mina havsöringar godkända.

Rapporter om monsterhavsöringar ramlade in. havsöringar över 80cm och ca 6,5kg här på västkusten. Det här året skulle bli året då mitt pb på 57cm respektive 62cm och 2,4kg skulle spräckas!! Men så blev det inte. Årets största havsöring var en fisk på 58cm och 1,7kg.

Jag har de senaste åren räknat mina fiskar över ca 35 cm och har legat mellan 100 och 120 fiskar ungefär på en säsong. Även detta året var bra. trotts att jag tappade räkningen någonstans efter 90st fiskar så tror jag att det blev ca 120 havsöringar även i år. Det är jag nöjd med, med tanke på att detta året har varit ganska begränsat fiskeår pga nytillskottet i familjen.

Årets tjockaste fisk var en riktig övervintrare på 46cm och vägde 1,6kg. den tog jag precis i början av April

Här släpper jag årets sista havsöring och lägger kustspöt på hyllan ett par månader.